Fajčenie významne ovplyvňuje zdravie zubov nielen ich farbu

NETKY.SK • 22 Október 2023, 15:30 • 2 min
Fajčenie významne ovplyvňuje zdravie zubov nielen ich farbu

Fajčenie negatívne ovplyvňuje celý rad procesov v ľudskom tele. Pod nátlakom cigaretového dymu tak trpia nielen pľúca, ale aj ďalšie orgány a časti tela, vrátane zubov. Málokto si uvedomuje, že dym zasiahne v prvom rade ústnu dutinu, dopady na jej zdravie tak môžu byť zásadné.

slovakia

left justify in out

Všeobecne sa vie, že po fajčení žltnú zuby a je prítomný zápach z úst, ale to nie je to jediné, čo sa v ústach deje po vdýchnutí cigaretového dymu. Fajčenie, najmä ak je spojené s nedostatočnou ústnou hygienou, negatívne ovplyvňuje stav nášho orálneho zdravia, a to hneď v niekoľkých oblastiach.

 

Zápal ďasien a parodontitída


Ochorenie parodontu čiže parodontitída (paradentóza) hrozí u fajčiarov 2-3x častejšie, pričom deštrukcia tkanív postupuje až dvakrát rýchlejšie ako u nefajčiarov. Pri liečbe je potom schopnosť hojenia nižšia a prípadná chirurgická liečba je menej úspešná.

 

Zápalové ochorenia parodontu zvyšuje riziká ďalších zdravotných komplikácií. Napríklad až dvojnásobne sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Dokonca riziko ochorenia srdca je pre pacientov s paradentózou vyššia ako u pacientov s vyšším cholesterolom.

 

Problém je ale aj v tom, že prvotné štádium paradentózy tzv. zápal ďasien je u fajčiarov značne prehliadaný. Fajčenie spôsobuje vazokonstrikciu čiže stiahnutie ciev, tým pádom ďasná nekrvácajú, alebo krvácajú len veľmi nepatrne, záleží na množstve vyfajčených cigariet.

 

Pri neriešení situácie môže dôjsť k postihnutiu závesného aparátu zuba a k zápalu kosteného zubného lôžka, čo môže spôsobiť uvoľnenie zuba a jeho stratu. Zápal sa z ústnej dutiny ale tiež môže presunúť aj do iných častí tela a ovplyvniť vznik závažných ochorení.

 

img

 

Ústup ďasien a poškodenie samotného zuba

 

Často tiež dochádza k vzniku recesie, teda ústupu ďasien. Väčšie riziko hrozí aj pri poškodení samotného zuba. Pokiaľ dôjde k už spomenutému ústupu ďasien a v súvislosti s tým k odhaleniu krčkov, môžu vznikať krčkové kazy.

 

Ak dôjde k strate zuba, či už z akéhokoľvek dôvodu, prázdne lôžko môže byť u fajčiarov veľmi bolestivé. Navyše prípadná náhrada pomocou implantátu nemusí byť u týchto pacientov vždy úspešná. U fajčiarov môže dochádzať tiež k zmenám na slizniciach. 

 

Fajčiarska melanóza

 

Asi najmenej závažným problémom je fajčiarska melanóza. Okrem hnedého až červenohnedého zafarbenia ďasien a sliznice sa neprejavuje žiadnymi ďalšími ťažkosťami. Fajčiari by si však mali uvedomiť, že zafarbenie nevymizne ani po ukončení fajčenia.

 

Fajčiarska leukokeratóza

 

Najmä u dlhodobých fajčiarov fajok sa môže vyskytovať fajčiarska leukokeratóza. Prejavuje sa belavým zafarbením v oblasti mäkkého a tvrdého podnebia a na ňom červenými bodkami. Ide o reakciu ústia slinných žliazok, ktoré boli dlhodobo chemicky a termicky dráždené. Riešením tohto problému je iba ukončenie alebo obmedzenie fajčenia.

 

img

 

Ústna leukoplakia

 

Najzávažnejším problémom je orálna leukoplakia. Jedná sa prevažne o biele škvrny. Najčastejšie sú týmto ochorením postihnutí ľudia v strednom a vyššom veku, predovšetkým potom muži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies