Nové autá na Slovensku majú jedny z najvyšších emisií v EÚ

NETKY.SK • 23 Február 2023, 15:38 • 2 min
Nové autá na Slovensku majú jedny z najvyšších emisií v EÚ

BRATISLAVA - Nové autá Slovákov majú v priemere jedny z najvyšších emisií CO2 v Európskej únii (EÚ) a ich pokles patrí medzi najpomalšie v krajinách EÚ. Na sociálnej sieti na to upozornil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Spomedzi krajín EÚ je Slovensko v emisiách CO2 nových osobných áut piate najhoršie, ukázali štatistiky za rok 2021. "Aj keď podiel hybridných a elektrických áut na slovenských cestách rastie, v porovnaní s EÚ pribúdajú pomalšie," priblížil IFP. Podiel elektromobilov na počte nových áut bol u nás v predminulom roku 1,5 %, kým napríklad v Holandsku to bolo 20 %. Inštitút tiež upozornil, že stále väčšej obľube Slovákov sa teší segment športových úžitkových vozidiel (SUV) s typicky vyššími emisiami. V roku 2018 bol trhový podiel tohto segmentu medzi novými autami na Slovensku 28 %, v roku 2022 to bolo už 41 %. Medzi dovezenými autami je ich podiel nižší, ale tiež rastúci (zo 16 % na 24 %). "Výsledkom je, že priemerné emisie nových vozidiel na Slovensku klesajú pomalšie ako v iných krajinách EÚ," zdôraznil IFP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies