Historická cesta čaju lístok po lístku: Vrecúško bolo vymyslené náhodou, takisto aj prvý lahodný horúci nápoj

NETKY.SK • 10 December 2023, 21:40 • 2 min
Historická cesta čaju lístok po lístku: Vrecúško bolo vymyslené náhodou, takisto aj prvý lahodný horúci nápoj

Legenda hovorí, že úplne prvú šálku čaju vypil v roku 2737 pred Kristom čínsky cisár Shennong, ktorý je považovaný za tvorcu čínskej medicíny. Shennong odpočíval v tieni stromu Camellia sinensis a preváral vodu na pitie, keď sušené listy zo stromu plávali do nádoby s vodou a zmenili farbu vody. Shennong vyskúšal infúziu a bol spokojný s jej chuťou a regeneračnými vlastnosťami.

slovakia

left justify in out

Čaj je v Británii natoľko veľkou súčasťou každodenného života, že by sme sa možno nikdy nezamysleli nad tým, ako sa jedinečná rastlina z ďalekej Číny stala obľúbeným nápojom národa. Ale história čaju je fascinujúca a v tejto časti môžeme sledovať jeho príbeh od najstarších čias cisárskej Číny až po jeho súčasné miesto v srdci britského života.

Čaj patrí medzi najstaršie a najuznávanejšie nápoje na svete. Dnes je to popri vode najobľúbenejší nápoj na svete. Pitie čaju je už dlho dôležitým aspektom čínskej kultúry. Čínske príslovie identifikuje sedem základných denných potrieb ako palivo, ryža, olej, soľ, sójová omáčka, ocot a čaj. 

Na počiatku bol cisár

Podľa čínskej legendy vynašiel čaj náhodne čínsky cisár Shen Nong v roku 2737 pred Kristom. Cisár Shen Nong bol učencom a bylinkárom, ako aj kreatívnym vedcom a patrónom umenia. Cisár okrem iného veril, že pitie prevarenej vody prispieva k dobrému zdraviu. Podľa jeho nariadenia museli jeho poddaní a sluhovia z hygienických opatrení prevariť vodu pred jej pitím. 

Jedného letného dňa, keď bol na návšteve ďalekého kraja, sa so svojím sprievodom zastavil, aby si oddýchol. Sluhovia začali prevariť vodu, aby ju zručný vládca a jeho poddaní mohli piť. Do vriacej vody padali sušené listy z neďalekého kríka kamélie. Cisár sa o novú tekutinu zaujímal, pretože mala príjemnú vôňu, a tak nálev vypil a zistil, že je veľmi osviežujúci a má lahodnú chuť. Vyhlásil, že čaj dodáva telu silu; to bolo vtedy, keď bol vynájdený čaj, ktorý bol považovaný za liečivý nápoj. Bolo to okolo roku 300 nášho letopočtu, keď sa čaj stal každodenným nápojom.

Umenie pitia čaju

Až za dynastií Tang a Song čaj preukázal určitý význam v čínskej tradícii. Počas polovice dynastie Tang (780 n. l.) učenec menom Lu Yu publikoval prvú definitívnu knihu,  Cha Ching  alebo  The Tea Classic , o čaji po tom, čo strávil vyše dvadsať rokov štúdiom tejto témy. 

Táto dokumentácia zahŕňala jeho znalosti o pestovaní, spracovaní, ochutnávaní a varení čaju. Jeho výskum pomohol pozdvihnúť pitie čaju na vysokú úroveň v celej Číne. Vtedy sa zrodilo umenie pitia čaju.

Legenda hovorí, že úplne prvú šálku čaju vypil v roku 2737 pred Kristom čínsky cisár Shennong, ktorý je považovaný za tvorcu čínskej medicíny. Shennong odpočíval v tieni stromu Camellia sinensis a preváral vodu na pitie, keď sušené listy zo stromu plávali do nádoby s vodou a zmenili farbu vody. Shennong vyskúšal infúziu a bol spokojný s jej chuťou a regeneračnými vlastnosťami. Toto nielen popularizovalo čaj, ale tiež zvýšilo jeho hodnotu, čo pritiahlo pestovateľov čaju do hlavného mesta.

Medzi dynastiami Yuan a Qing sa technológia výroby čaju neustále rozvíjala, aby sa zjednodušila a zlepšila metódy zvýraznenia chuti čaju. Počas tohto obdobia sa po celej Číne otvárali čajovne a iné zariadenia na pitie čaju. V roku 900 nášho letopočtu sa pitie čaju rozšírilo z Číny do Japonska, kde vznikol japonský čajový obrad alebo  Chanoyu .

Cesta do Európy

Čaj sa do Európy dostal koncom 16. storočia v dobe objavov, v čase rozsiahleho zámorského prieskumu. Prírodní filozofi objavili mnoho nových rastlín, ktoré zbierali a používali na lieky alebo na všeobecnú konzumáciu. Mimoriadne zaujímavé boli rastliny so stimulačnými vlastnosťami, ako je káva, čokoláda, tabak a ženšen. 

Európania sa o liečebnom využití rastlín dozvedeli od miestnych ľudí. Ázijci však zostali skeptickí, že liečivé vlastnosti čaju budú mať nejaký vplyv na zdravie Európanov, tvrdiac, že ​​liečivá hodnota je jedinečná pre Ázijcov.

Portugalskí obchodníci ako prví priniesli domov čaj (známy ako „Cha“ z kantonského slangu) zo svojich ciest po Číne. 

Holanďania však ako prví komerčne dovážali čaj, ktorý sa rýchlo stal módou v celej Európe. Čaj sa do Británie dostal v 17. storočí a jeho popularita pochádza od Kataríny z Braganzy, portugalskej princeznej a manželky Karola II. 

Nápoj bohatých

Vďaka láske k čaju sa stal módnym na dvore aj medzi bohatými vrstvami. Kvôli vysokým daniam zostal čaj dlhé roky nápojom bohatých. V 18. storočí vznikla sieť organizovaného zločinu pašovania a falšovania čaju. Namiesto čajových lístkov boli použité listy z iných rastlín a presvedčivá farba sa dosiahla pridaním látok od jedovatého uhličitanu meďnatého až po ovčí trus.

Hoci bola káva v tomto období populárnejšia ako čaj, medzi Britmi sa stala kultúrnym predelom. Kto chcel horkú chuť, vybral si kávu a kto chcel jemné teplo, išiel na čaj.
Napriek tomu bol výber bohatý, pretože len v Londýne bolo možné nájsť viac ako 3 000 kaviarní . Hoci sa v týchto kaviarňach predával čaj, pre robotnícku triedu boli príliš drahé.

Jedným z dôvodov vysokých nákladov bol daňový systém. 

Zrod čajového vrecúška

Bol to v skutočnosti newyorský obchodník Thomas Sullivan, ktorý vynašiel čajové vrecúško – náhodou. Sullivan poslal svojim zákazníkom vzorky čaju v hodvábnych vrecúškach a oni predpokladali, že čaj aj vrecúško by mali byť vložené do hrnca. Fungovalo to prekvapivo dobre a čajové vrecúško bolo na svete.

Zdroje:

https://www.chcp.org/teas-wonderful-history/

https://www.cam.ac.uk/research/discussion/just-your-cup-of-tea-the-history-and-health-claims-of-the-nations-favourite-brew

https://livezesty.com/blogs/zest-blog/a-complete-history-of-tea

https://www.lipton.com/arabia/en/sustainability/history-of-tea/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: timesofindia.indiatimes.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies