Dráma v Jemene: Útok na vládnu delegáciu neprežilo minimálne 25 ľudí, ďalších sto utrpelo zranenia

NETKY.SK • 31 December 2020, 11:32 • 2 min
Dráma v Jemene: Útok na vládnu delegáciu neprežilo minimálne 25 ľudí, ďalších sto utrpelo zranenia

SANÁ - Mohutná explózia, ktorá v stredu krátko po prílete lietadla s novovytvoreným vládnym kabinetom otriasla letiskom v jemenskom meste Aden, si vyžiadala najmenej 25 mŕtvych.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom bezpečnostní predstavitelia s tým, že zranených je 110 ľudí. Počet obetí však zrejme ešte narastie, keďže viacero zranených je vo vážnom stave. Zranenia pritom neutrpel nikto z vládneho lietadla.

 

Útok na vládnu delegáciu
Podľa medzinárodne uznávanej jemenskej vlády vypálili šiitskí rebeli húsíovia, podporovaní Iránom, na letisko štyri balistické strely. Zástupcovia rebelov nereagovali na žiadosti agentúry AP o komentár.

Zábery agentúry AP ukazujú, ako členovia vládnej delegácie vystupujú z lietadla, keď zrazu letiskom otriasol výbuch. Premiéra a ďalších po incidente rýchlo presunuli do miestneho prezidentského paláca.

 

 

Úrady neskôr informovali aj o ďalšom výbuchu neďaleko paláca. Saudmi vedená koalícia neskôr zostrelila dron s bombou, ktorý sa pokúšal zasiahnuť palác, informovala saudská televízia Al-Arabíja.

 

Zomrel aj jeden novinár
Medzinárodný výbor Červeného kríža (ICRC) informoval, že pri výbuchu zahynuli traja jeho pracovníci - dvaja Jemenčania a jeden Rwanďan, a ďalší traja utrpeli zranenia.

 

Jemenská televízia Belqees zase oznámila, že pri výbuchu zahynul jeden z jej reportérov a podľa ministra informácií aj namenej desať ďalších novinárov utrpelo zranenia.

 

V Jemene zúri občianska vojna
Osobitný vyslanec Organizácie Spojených národov (OSN) pre Jemen Martin Griffiths označil výbuch za "neprijateľný akt násilia" a prostredníctvom sociálnej siete Twitter poznamenal, že je to "tragická pripomienka" toho, aké je dôležité neodkladne priviesť Jemen naspäť na cestu smerujúcu k mieru. Útok odsúdil aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Ministri sa do Adenu vracali po tom, ako minulý týždeň zložili prísahy po uzavretí dohody so separatistami z juhu krajiny. Jemenská medzinárodne uznávaná vláda pracuje od vypuknutia občianskej vojny prevažne z exilu v saudskoarabskom Rijáde.

 

 

Prezident Abd Rabú Mansúr Hádí, ktorý žije v exile v Saudskej Arábii, oznámil zmeny vo vládnom kabinete tento mesiac. Tie mali byť dôležitým krokom k preklenutiu rozporov medzi jeho vládou a separatistami podporovanými Spojenými arabskými emirátmi

 

Hádi vládne z exilu

Vymenovanie novej vlády bolo súčasťou dohody o rozdelení moci medzi Hádím a separatistami, ktorí požadujú obnovenie nezávislého južného Jemenu, ktorý existoval v rokoch 1967 - 1990.

 

img

Jemen, ktorý je najchudobnejšou arabskou krajinou, sužuje občianska vojna od roku 2014, keď šiitskí rebeli húsíovia prevzali kontrolu nad hlavným mestom Saná a severom Jemenu.

 

 

Hádí ušiel do Adenu a neskôr do Saudskej Arábie. Koalícia vedená Saudmi vstúpila do konfliktu v roku 2015 a odvtedy bojuje s povstalcami v snahe vrátiť k moci Hádího vládu.

 

img

Počas vojny zahynulo už viac ako 112-tisíc ľudí, vrátane tisícok civilistov. Konflikt spôsobil aj jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies