K Zemi sa blíži veľký asteroid, ohrozí život na našej planéte?

NETKY.SK • 10 Jún 2019, 11:27 • 2 min
K Zemi sa blíži veľký asteroid, ohrozí život na našej planéte?

Už v septembri bude naša Zem opäť vystavená nebezpečenstvu, blíži sa k nám asteroid veľkých rozmerov.

slovakia

left justify in out

Európska vesmírna agentúra v týchto dňoch informovala, že zaznamenala obrovský asteroid blížiaci sa k Zemi. Podľa ich informácii by malo ísť o teleso so šírkou 50 metrov, pričom letí rýchlosťou 40-tisíc kilometrov za hodinu. Pokiaľ by s ním naša planéta prišla do kolízie, následky by boli katastrofické.

 

img

 

Odborníci však upokojujú. Napriek tomu, že sa asteroid evidovaný pod názvom 2006 QV89 k Zemi priblíži na „nebezpečnú“ vzdialenosť, pravdepodobnosť zrážky je 1:7000. To je síce oproti podobným prípadom z minulosti relatívne vysoká šanca, obávať by sme sa ale nemuseli. Preletieť okolo nás by mal 9. septembra.

 

img

 

Známy je prípad z roku 2013, kedy nad Ruskom vybuchol asteroid s rozmermi o polovicu väčšími než 2006 QV89. V dôsledku tejto udalosti bolo vtedy zranených viac ako tisíc ľudí. Rozsah škôd je závislý od toho, či vesmírne teleso dopadne priamo na zem alebo exploduje už vo vzduchu. A, samozrejme, je iné, ak k tomu dôjde v odľahlých oblastiach Sibíri a pokiaľ sa tak stane v osídlených častiach sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona