Izrael má plnú suverenitu nad Golanskými výšinami, tvrdí Trump

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 22:42 • 2 min
Izrael má plnú suverenitu nad Golanskými výšinami, tvrdí Trump

BRATISAVA - Donald Trump je názoru že by Spojené štáty americké mali uznať suverenitu Izraela nad sporným územím Golanských výšin. Spor ohľadom sporného územia sa vedie od roku 1967, kedy ho Izrael získal počas vojny od Sýrie.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti Twitteri. "Po 52 rokoch je načase, aby Spojené štáty plne uznali izraelskú suverenitu nad Golanskými výšinami, ktoré majú rozhodujúci strategický a bezpečnostný význam pre štát Izrael a regionálnu stabilitu," napísal šéf Bieleho domu.

 

Na Trumpovo vyjadrenie už na Twitteri zareagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa americkému prezidentovi poďakoval, píše britská BBC. "V čase, keď sa Irán usiluje využiť Sýriu ako základňu na zničenie Izraela, prezident Trump odvážne uznáva suverenitu Izraela nad Golanskými výšinami," uviedol vo svojom tweete.

 

img


Izrael sa zmocnil Golanských výšin od Sýrie počas vojny v roku 1967. Anektoval ich v roku 1981, čo však medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. Sýria sa stále usiluje získať suverenitu nad týmto územím. Vláda v Damasku zatiaľ Trumpov výrok nekomentovala.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

É oficial, o EUA reconheceu as Colinas do Golã como território israelense. Entenda o caso: As Colinas foram conquistadas por Israel dos sírios na Guerra dos Seis Dias (1967). Na guerra participaram a Síria, Egito, Jordânia e Iraque, eles receberam apoio de mais 8 países. Motivos porque as Colinas do Golã são importantes para Israel: É um ponto extremamente estratégico militarmente, tendo fronteira com o Líbano, Síria e Jordânia. O gelo derretido das colinas vão para o lago Kineret e depois ao rio Jordão. Parte das plantações do norte de Israel e da Jordânia são regadas com essas águas. As Colinas de Golã são um destino turístico cada vez mais popular, entre os mais conhecidos o Monte Hermon e a Reserva Natural de Gamla, conhecida pelos seus raros pássaros. #israel #sixdaywar #1967 #golanheights #líbano #síria #jordânia #riojordão #jordanriver #seaofgalilee #kineret #usa @realdonaldtrump @b.netanyahu

Príspevok, ktorý zdieľa Notícias de Israel by Dovi (@israel_news_by_dovi),

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies