Dojímavá premiéra rozprávky Perinbaba a dva svety. Jakubiskov posledný film si vyslúžil standing ovation!

NETKY.SK • 6 December 2023, 10:30 • 2 min
Dojímavá premiéra rozprávky Perinbaba a dva svety. Jakubiskov posledný film si vyslúžil standing ovation!

Do našich kín vstupuje dlhoočakávané pokračovanie nezabudnuteľnej rozprávky Perinbaba. Magický príbeh režiséra a scenáristu Juraja Jakubiska s názvom Perinbaba a dva svety si na slávnostnej premiére v Bratislave nenechali ujsť mnohé známe tváre. Nechýbala Deana Jakubisková, predstavitelia hlavných úloh Lukáš Frlajs a Valéria Frištiková, modelka Andrea Verešová, ktorá vo filme stvárňuje kňažnú. Premiéru si užili aj Petra Kolevská-Vančíková, René Štúr, Janette Jakubisková či Jozef Oklamčák.

slovakia

left justify in out

Jeden z najočakávanejších slovenských filmov súčasnosti a zároveň veľkolepá filmová rozlúčka s režisérskou legendou Jurajom Jakubiskom - pokračovanie jeho kultovej vianočnej rozprávky Perinbaba je plné fantázie, náročných trikov aj humoru a prináša príbeh pre všetky generácie. Lukáš, syn pôvodných hrdinov Alžbetky a Jakuba, sa vydáva na strastiplnú cestu do bájnej krajiny hojnosti za dobrodružstvom a pravou láskou. Na ceste ho chráni a pomáha mu jeho kmotra Perinbaba, zatiaľ čo Zubatá sa mu snaží ublížiť a kladie mu polená pod nohy podobne ako jeho otcovi Jakubovi.

 

Čoskoro sa Lukáš spriatelí s múdrym psíkom Uchom a spoločne sa vydajú na cestu do bájnej krajiny hojnosti, ktorá podľa legendy leží za siedmimi horami a siedmimi morami až na samom konci sveta. Počas svojho putovania sa dostanú do väzenia, zničia aj zachránia veľkú svadbu v meste, v krajine divožienok sa Lukáš zamiluje, spolu pomôžu zachrániť pohyblivé mesto a v kráľovstve, z ktorého zmizli všetky ženy a stretnú sa v súboji s havraními bojovníkmi. Vďaka trikom a novým technológiám sa na plátno v úlohe Perinbaby vracia aj ikonická talianska herečka Giulietta Masina. Vo filme Perinbaba a dva svety uvidia diváci v hlavných úlohách Lukáša Frlajsa a Valériu Frištikovú.

 

Každý záber mi pripomína, čím všetkým sme si prešli. Nakrúcali sme na prekrásnych miestach, zažili úžasné veci – lietanie, potápanie, ťahanie na sánkach či bojové scény,“ zaspomínal si Lukáš Frlajs.

 

Pre mňa to bola veľká výzva, ktorá mi priniesla mnoho spomienok. Dokonca som aj lietala, čo bol pre mňa najväčší zážitok. Skúšala som všetky kaskadérske veci,“ doplnila filmového Lukáša herečka Valéria Frištiková.

Modelka Andrea Verešová, ktorá vo filme Perinbaba a dva svety stvárňuje kňažnú, obdivovala počas nakrúcania režisérovu víziu.

Juraj Jakubisko videl naozaj všetko dopredu v obrazoch a dokázal to tak nádherne vysvetliť, že aj laik neherec dokázal zahrať scénu dobre. On videl aj tie najobyčajnejšie veci ako malý zázrak. Vo všetkom nachádzal magickosť, fantáziu a dokázal to preniesť na filmové plátno. Všetci by sme si mali vedieť užívať aj malé veci ako veľké zázraky,“ dodala Andrea Verešová.

Na premiére nemohla chýbať producentka a manželka Juraja Jakubiska Deana Jakubisková.
Tvoril a odovzdával odkazy pre všetkých ľudí na svete. Jeho filmy sú plné lásky, obrazov, predstáv, otázok a pohladení. Pretože bol režisérom, ktorý sa popri všetkom na nás díval s láskavým humorom,“ povedala Deana Jakubisková o svojom manželovi.

 

Hlavný kameraman rozprávky Perinbaba a dva svety Ján Ďuriš spolupracoval s maestrom Jakubiskom na siedmich filmoch.
Aj toto posledné nakrúcanie bola radosť. Snažili sme čiastočne nadviazať na Perinbabu, ktorá bola úžasná aj z výtvarnej stránky. A aby estetika digitálnej kinematografie priniesla niečo nové, pomohla oživiť aj niekoľko hercov, ktorí už nie sú medzi nami,“ vysvetlil kameraman Ján Ďuriš.

Podľa supervízora vizuálnych efektov išlo o inšpiratívnu spoluprácu, pri ktorej sa stretli dva svety – filmový a digitálny.
S Jurajom sa tvorilo veľmi kreatívne. Vymýšľal veci, vedel, čo všetko sa dá, lebo mal prehľad o svetovej tvorbe vizuálnych efektov a všetko tam chcel mať. Bol to krásny tvorivý proces,“ nešetril chválou Ladislav Dedík.
Publikum osobne pozdravili aj nezabudnuteľná Alžbetka Petra Kolevská-Vančíková, herec René Štúr, ktorý vo filme stvárnil vodcu havraních bojovníkov, Albín Medúz, predstaviteľ Zubatej, kreatívny riaditeľ Jorik Jakubisko, scénografka Andrea Vrábelová, Bohumil Martinák zo štúdia Dimas, vedúci výpravy Miroslav Detvai, výtvarník Ondrej Rudavský a za spoločnosť BONTONFILM generálny riaditeľ Martin Palán a riaditeľ kinodistribúcie Róbert Švec.

 

Záverečné dielo svetového predstaviteľa magického realizmu si prišlo pozrieť mnoho známych osobností. Nechýbali medzi nimi moderátorky Jasmina Alagič, Didiana, herečky Zuzana Vačková, Ľudmila Swanová, Danica Jurčová či Broňa Kováčiková s partnerom, poslancom Gáborom Grendelom, herci Dušan Cinkota, Roman Pomajbo, Dávid Hartl a Sáva Popovič, komik Matej Zrebný, speváčka Patrícia Vittek aj odborník na krásu Jozef Oklamčák spolu s manželkou a dcérou Juraja Jakubiska Janette Jakubiskovou. Pozvanie na premiéru prijali aj ministerka kultúry Martina Šimkovičová, bývalý prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková či minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Moderátorkou večera bola Bibiana Ondrejková. Diváci vzdali po filme režisérskej legende úctu niekoľkominútovým standing ovation.

Pôvodná Perinbaba mala premiéru na festivale v Benátkach v roku 1985 a odvtedy sa na Slovensku stala vianočnou klasikou, bez ktorej si väčšina Slovákov nevie predstaviť najkrajšie sviatky roka. Juraj Jakubisko bol jedným z najvýraznejších filmárov na Slovensku aj v Česku a jeho originálny vizuálny štýl z neho urobil legendu. Jeho filmy obdivoval aj legendárny Federico Fellini, ku ktorému Jakubiska často prirovnávali. Počas svojho života získal Juraj Jakubisko a jeho filmy vyše 90 ocenení po celom svete, pričom niekoľko uznaní získal aj na filmovom festivale v Benátkach. Jeho posledným filmom v slovenských kinách bola rekordná Bathory, ktorú si prišlo do kín pozrieť neuveriteľných 432.000 divákov.

Snímku Perinbaba a dva svety prináša do kín distribučná spoločnosť BONTONFILM. Film vznikol v produkcii spoločností J&J Jakubisko Film Europe v koprodukcii s TV JOJ a Štúdiom 727. Realizáciu filmu podporil Audiovizuálny fond v spolupráci so Slovenským plynárenským priemyslom, a. s., a Státní fond kinematografie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Bontonfilm
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies