Aj zvieratám v Zoo je mimoriadne teplo. V Bratislavskej zoo sa počas horúčav rôzne ochladzujú.

NETKY.SK • 21 Jún 2023, 14:30 • 2 min
Aj zvieratám v Zoo je mimoriadne teplo. V Bratislavskej zoo sa počas horúčav rôzne ochladzujú.

Bratislava - Zvieratá v bratislavskej zoologickej záhrade sa počas horúčav ochladzujú rôznymi spôsobmi. Lamy, vtáky nandu či emu sa sprchujú vodou. Nosorožce a diviaky sa môžu ochladzovať v bahniskách. Iné zvieratá, ako sú šimpanzy, orangutany a medveď, dostávajú zamrazené ovocné pochúťky. Medveď a hroch majú k dispozícii na ochladenie aj bazén.

slovakia

left justify in out

Letný režim v zoo má podľa Ritterovej svoje špecifiká. Zvieratá zostávajú dlhšie vo vonkajších výbehoch a návštevníci môžu využiť prechádzku po areáli do 19.00 h. "Dbáme na to, aby zvieratá mali vždy dostatok možností na úkryt a nechávame im preto otvorené aj vnútorné ubikácie, v ktorých sa môžu ochladiť. Veľa tieňa robia aj samotné stromy," priblížila. Ritterová hovorí, že chovatelia pravidelne kontrolujú, či majú zvieratá dostatok vody. Vybavenie výbehov a ubikácií je prispôsobené tak, aby zvieratá mali prístup k tieňu a ochrane pred slnkom. Letné obdobie poskytuje dostatok čerstvej zelenej trávy, ktorá sa zvieratám kosí, ako aj letniny – čerstvé listy a konáre stromov. Tie dostávajú napríklad žirafy, opisuje Ritterová. Počas leta sa zvieratám podľa nej dáva aj viac minerálov, aby sa pokryl ich zvýšený výdaj. Väčšina zvierat je aktívnejšia počas dopoludnia a v čase najväčších horúčav trávia čas v tieni, kde oddychujú. Aktívnejšie sú potom opäť k večeru, tvrdí Ritterová. Belane tundrové podľa nej preferujú chladnejšiu klímu a preto ich na leto umiestnili do zázemia v najchladnejšej časti zoo. Pandy červené, ktoré tiež preferujú chladnejšiu klímu, majú vo svojom výbehu obrovský strom, na ktorom trávia celý deň a poskytuje im aj chládok. Okrem toho sú v ich okolí dve jazierka, ktoré tiež slúžia na ochladenie vzduchu. "Najlepšie zvládajú horúčavy zvieratá, pre ktoré je takéto počasie prirodzené a teda africké druhy živočíchov, ako sú nosorožce, žirafy, antilopy, surikaty či levy," podotkla Ritterová. Počas stredy však môže byť horúco najmä v celom Bratislavskom a Trnavskom kraji, väčšine Nitrianskeho a niektorých okresoch Banskobystrického kraja. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva 33 stupňov Celzia. Pre TASR to uviedla Alexandra Ritterová zo zoo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies