V detstve je to ľahšie: Ako deti rýchlo nájdu kamarátov a prečo je to v dospelosti ťažšie?

NETKY.SK • 6 Apríl 2024, 16:30 • 2 min
V detstve je to ľahšie: Ako deti rýchlo nájdu kamarátov a prečo je to v dospelosti ťažšie?

Nájdenie nových priateľov je základnou potrebou každého človeka a dôležitou súčasťou spoločenského života. Je fascinujúce pozorovať, ako deti dokážu nadviazať priateľstvo tak rýchlo a ľahko, zatiaľ čo to dospelým často robí problémy. Tento jav nám otvára priestor na bližšie preskúmanie faktorov, ktoré ovplyvňujú proces nájdenia priateľov v rôznych vekových skupinách.

slovakia

left justify in out

 

Bezstarostnosť a otvorenosť detí

Deti majú tendenciu byť bezstarostnejšie a otvorenejšie voči novým ľuďom a skúsenostiam. Sú prirodzene zvedavé a neboja sa pristúpiť na iné dieťa a začať konverzáciu. Táto nekomplikovanosť a prirodzená schopnosť detí priblížiť sa k ostatným umožňuje rýchlejšie vytvorenie nových priateľstiev.

Spoločné aktivity a záujmy

Deti často nadväzujú priateľstvá prostredníctvom spoločných aktivít a záujmov. Bez toho, aby si uvedomovali, vytvárajú puto s rovesníkmi, ktorí sú zapojení do podobných činností. Tieto spoločné aktivity poskytujú príležitosť na trávenie času spolu a budovanie priateľstiev organicky.

Menej predsudkov a komplexov

V porovnaní s dospelými majú deti tendenciu byť menej ovplyvnené predsudkami a komplexmi. Neberú do úvahy sociálne štruktúry a očakávania spoločnosti tak, ako to robia dospelí. Táto neviazanosť odstráňuje mnohé prekážky, ktoré by mohli brániť vytváraniu nových priateľstiev.

S narastajúcimi záväzkami v kariére, rodine a iných oblastiach života majú dospelí obmedzený čas na to, aby sa venovali sociálnym interakciám. To znamená, že majú menej príležitostí na stretávanie nových ľudí a budovanie hlbších vzťahov.

Strach z odmietnutia a dôvera

S vekom prichádza aj väčší strach z odmietnutia a nedostatok dôvery voči novým ľuďom. Dospelí sú často opatrní pri vytváraní nových priateľstiev, pretože sa obávajú, že nebudú akceptovaní alebo budú zraniteľní.

Aj keď nájdenie nových priateľov môže byť v dospelosti náročnejšie, stále existujú spôsoby, ako to dosiahnuť. Je dôležité udržiavať otvorenosť, aktívne sa zapájať do spoločenských aktivít a prekonať obavy z odmietnutia. Spomínané faktory, ako je bezstarostnosť, spoločné záujmy a menej predsudkov, môžu byť pre dospelých tiež prínosné pri hľadaní nových priateľstiev.

Nakoniec je dôležité mať na pamäti, že kvalita priateľstiev je dôležitejšia ako ich kvantita a že skutočné priateľstvá vyžadujú čas a úsilie zo všetkých zúčastnených strán.


















twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, healthline.com, verywellmind.com. titulná foto: cnn
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies