AGROKRUH: Revolučné organické pestovanie zeleniny

NETKY.SK • 1 Apríl 2019, 12:00 • 2 min
AGROKRUH: Revolučné  organické pestovanie zeleniny

SLOVENSKO-V Hrubom Šúre sa nachádza výnimočna farma. Jej majiteľ Ján Šlinský založiť podnik v systéme Agrokruh, ktorý zabezpečuje pestovanie organickej zeleniny za cenu konvenčnej - chemicky ošetrovanej.

slovakia

left justify in out

Myslíte si že vypestovať organickú zeleninu za cenu konvenčnej je nemožné ? Pánovi Šlinskému sa to podarilo. 


"Ja pestujem zeleninu na jedenie, nie na predaj." filozofia Jána Šlinského

 

img

 

V roku 1990 presadil na družstve podielové pestovanie zeleniny vo fóliovníkoch ako jedinú zmysluplnú formu organizovania práce nájomnou pracovnou silou v odvetví. Úspech tohto experimentu nebol dostatočnou príčinou na udržanie zeleninárskeho strediska a jeho pracovného miesta.

Od roku 1991 začal samostatne “hospodáriť” s presvedčením, že doposiaľ aplikovaná agrotechnika, organizácia práce a odbytu zeleniny je v konečnom dôsledku bezperspektívnou a beznádejnou činnosťou.

 

img

 

"Vtedy sa už aj u nás začínalo hovoriť o ekologickom poľnohospodárstve. A ja som sa rozhodol, že to začnem aj robiť." Ján Šlinský

 

 

Agrokruh je systém, v ktorom je požiadavka na udržanie a podporu života v pôde i na jej povrchu rešpektovaná v maximálne možnej miere. Využíva ale neznásilňuje pravidlá rovnováhy mnohých foriem života vo voľnej prírode.

 

Plodná pôda musí obsahovať prospešné baktérie a živiny prospešné konkrétnemu typu pestovanej zeleniny. Tieto baktérie sa nachádzajú v pôde v hĺbke do 1m, pretože nedokážu prežiť konktakt s kyslíkom.

Moderné technológie, ktoré našu pôdu obrábajú fungujú na princípe prevracania hornej vrstvy pôdy. Každým zásahom moderných technológií veľká časť prospešných baktérií zahynie a pôda je zhehodnotená.

Technológiu Agrokruh sa vyvinula ako odpoveď na tento problém. Pôdu obrába mechanicky, avšak nezasahuje do prílišnej hĺbky a nepoškodzuje baktérie, vďaka ktorým je pôda hodnotná.

 

img

 

Agrokruh funguje vďaka vytvoreniu kruhových polí s riadkom v tvare špirály, ktorý je obrábaný otočným ramenom na elektrický pohon. Na tento agrotechnický most je možné pripevniť rýľovací stroj, sejačku, hrobkovač, kombináciu rotačného kypriča a hrobkovacej radlice a pracovnú plošinu na ručne vykonávané práce. Medzi kruhovými poľami sa nachádzajú stabilizačné plochy na podporu biodiverzity a úkryty pre predátorov, ktorí sa živia hmyzom. Optimálna rozloha farmy podľa Šlinského je 2 ha, ktorú obhospodária dvaja ľudia. Viac takýchto malých fariem dobre rozkladá riziká, ktorým čelia veľkoplošné farmy.

Tento model je jednoducho reprodukovateľný.

 

img

 

Jeho financovanie je založené na systéme komunitne podporovaného poľnohospodárstva, ktorý funguje tak, že záujemcovia o prednostný odber zeleniny zložia bezúročnú pôžičku 1000 eur so splatnosťou o 6 rokov. Z týchto prostriedkov poskytne farmár pôžičku ďalšiemu farmárovi, ktorý ručí majetkom svojej farmy. Odbyt teda obchádza hypermarkety a bankové financovanie. Momentálne dopyt niekoľkonásobne prevyšuje možnosti farmy. Zárukou kvality pre spotrebiteľa je priamy odber, komunikácia s pestovateľom a certifikát Agrokruhu. V rámci farmy v Hrubom Šúre plánujú rozvinúť aj aktivity v oblasti agroturistiky výstavbou školiaceho centra v spolupráci so združením ArTUR zameraného na propagáciu výstavby energeticky úsporných domov a využívanie prírodných materiálov v architektúre. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies