Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
15. aug. 2018Marcela
BratislavaBratislava 26°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
02.04.2018 09:00 Gurmán
Dobroty na veľkonočný stôl, ktorými zaručene ohúrite šibačov!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.04.2018 09:00 Gurmán

Dobroty na veľkonočný stôl, ktorými zaručene ohúrite šibačov!



BRATISLAVA - Veľkonočné sviatky sú plné jedla. Pripravte šibačom i svojim blízkym naozajstné dobroty.


Veľkonočný baranček

 

Suroviny:

4 ks vajce, 200 g polohrubá múka, 200 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1 balíček, kypriaci prášok, 1/2 dl olej, maslo na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Bielky vyšľaháme s vanilkovým a práškovým cukrom na lesklý sneh. Do snehu potom zašľaháme žĺtky a potom postupne primiešavame múku premiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme cca 45 minút. Vychladnutého barančeka zasnežíme práškovým cukrom a nájdeme mu čestné miesto na veľkonočnom stole.

 

 

Pestrofarebné  plnené vajíčka

 

Suroviny:

6 ks vajce
červená plnka: 40 g varená červená repa, 2 PL čerstvý syr, nasekaný čerstvý tymian, podľa chuti chren, podľa chuti soľ, podľa chuti ružové korenie, plátky citróna
žltá plnka: 3 PL čerstvý syr, kurkuma, podľa chuti vločky papričky čili, podľa chuti soľ,trochu žeruchy na ozdobu
biela plnka: 3 PL čerstvý syr, 1 PL čerstvý nasekaný kôpor, podľa chuti soľ, podľa chuti pikantná horčica, podľa chuti mleté čierne korenie

 

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme. Ozdobne rozkrojíme. Žĺtky opatrne vyberieme, aby sme neporušili bielky, a spolu s odrezaným vrchom bielkov ich najemno nasekáme. Na červenú plnku nasekáme červenú repu veľmi najemno a zmiešame s 1/3 žĺtkovej zmesi, s čerstvým syrom a tymianom. Dochutíme chrenom a soľou. Plnku nanesieme do 2 pripravených vajec. Ozdobíme trebuľkou, rozdrobeným ružovým korením a citrónmi. Žltú plnku pripravíme vymiešaním čerstvého syra s druhou tretinou žĺtkovej zmesi a kurkumou. Dochutíme soľou a čili vločkami. Naplníme do ďalších dvoch pripravených bielkov a ozdobíme žeruchou. Na bielu plnku vymiešame syr so zvyškom žĺtkovej zmesi a s kôprom. Dochutíme soľou, horčicou a korením. Zmesou naplníme zvyšné bielky.

 

 

Špenátová roláda s chrenom

 

Suroviny:

400 g mrazený špenát, 120 g múka, 3 ks vajce, 1 strúčik, cesnak, 1/2 KL soľ, 1 KL olej
plnka:  1 ks syr Tofu, 2 PL chrenová majonéza, 2 PL tatárska omáčka, 1 KL soľ, 1 KL mleté čierne korenie, 4 ks vajce, 1 ks pažitka, 5 ks sušená šunka

 

Postup:

Žĺtka oddelíme od bielkov. Do špenátu vmiešame žĺtky a múku. Ochutíme pretlačeným cesnakom a osolíme. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zapracujeme ho do špenátovej zmesi. Plech vyložíme papierom na pečenie a rozotrieme naň cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 12 minút. Upečené cesto necháme chvíľu odpočívať a potom ešte teplé zvinieme aj s papierom. Zatiaľ si urobíme plnku. Tofu syr a vajce pretlačíme cez mriežku. Pridáme pažítku, tatársku omáčku a chren a rozmixujeme na penu. Podľa chuti ešte okoreníme a osolíme. Rolku po vychladnutí rozmotáme, papier stiahneme a cesto naplníme plnkou.a plnku poukladáme šunku. Opäť zrolujeme a necháme v chlade stuhnúť. Krájame ako roládu.

 

 

Kuracie rolády

 

Suroviny:
500 g kuracie prsia bez kože, 200 g šunka, 4 ks uvarené vajce natvrdo, kápia sterilizovaná, soľ

 

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na plátky a naklepeme. Na dosku si rozprestrieme potravinovú fóliu, na fóliu rozprestrieme mäso zhruba do štvorca, mäso nemusí byť v celku, treba len kúsky mäsa naukladať tesne k sebe a spoje pobúchať tĺčikom. Mäso osolíme a okoreníme. Na mäso poukladáme plátky šunky, kúsky kápie a pomocou fólie pevne zvinieme do rolády, dobré je rolády viackrát obaliť do fólie, konce treba zviazať potravinovým špagátom. Druhú roládu urobíme rovnako ako prvú len miesto kápie dáme vajcia uvarené na tvrdo rolády pevne zabalené vo fólii dáme pariť asi na 20-30 minút podľa veľkosti rolád. Keď sú rolády hotové preložíme ich na pekáčik, fóliu rozrežeme a odstránime, šťavu z mäsa zachytíme. Šťavu môžeme použiť na omáčku ktorou pri servírovaní roládky polievame. Podávame so zemiakovou kašou. Takéto závitky sú výborné aj ako studené pohostenie. Ako náplň môžeme použiť: párok+mrkva+špenát, syr + špenát, párok+mrkva, praženica+hrášok+šunka.

 


Veľkonočná kávovo-čokoládová bábovka

 

Suroviny:

6 ks vajce, 1 hrnček trstinový cukor, 2 PL instantná káva, 2/3 hrnčeka polohrubá múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 3 PL olej, 1 štipka soľ, maslo na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy
na ozdobu:  100 g horká čokoláda, 2 PL kávový likér, 6 ks čokoládové vajíčka

 

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180 °C. Oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky so soľou vyšľaháme na tuhý sneh. Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtky spolu s cukrom dopenista. Múku, prášok do pečiva a kávu zmiešame dohromady a postupne (po lyžičkách) primiešavame do žĺtkovej zmesi. Pridáme olej a nakoniec jemne vmiešame bielkový sneh. Cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy.  Pečieme cca 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Vychladnutú bábovku prelejeme roztopenou horkou čokoládou, ktorú sme vymiešali s kávovým likérom. Na povrch poukladáme čokoládové vajíčka.  

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok