Dobre ukryté poklady Slovenska - naše chránené krajinné oblasti II.

NETKY.SK • 22 September 2023, 09:30 • 2 min
Dobre ukryté poklady Slovenska - naše chránené krajinné oblasti II.

Naše malé Slovensko je plné vzácnych krajinných biotopov, území s jedinečnou krajinou, faunou, flórou, nepodobných ničomu inému.

slovakia

left justify in out

Mnohé z týchto oblastí sú oficiálnymi Chránenými krajinnými oblasťami, ktorých je na Slovensku spolu štrnásť. Minule sme sa pozreli na päť z nich (Záhorská nížina, Horná Orava, Biele Karpaty, Cerovská vrchovina, Strážovské vrchy), poďme si predstaviť ďalšie z pokladov slovenskej krajiny.

Malé Karpaty – čarovná krajina jaskýň a viníc

Toto územie je známe svojím bohatým podzemným svetom. Nájdete tu 8 krasových úkazov a asi 320 jaskýň, ktoré sú však neprístupné. Jedinou sprístupnenou jaskyňou tejto oblasti sú Driny – jaskyňa v Smolenickom krase, dlhá 680 metrov, známa bohatou výzdobou. CHKO Malé Karpaty je považovaná za akési zelené pľúca nížinného juhozápadu Slovenska. Typické pre túto oblasť sú aj veľké územia viníc, vinárstvo tu má dávnu histórou. Patrí sem aj viacero hradov – Smolenický, Devín, Červený Kameň... Malé Karpaty končia vlastne až na hranici s Bratislavou, kde mnohí domáci radi vyžívajú na relax a výlety Bratislavský lesný park.

Dunajské luhy – najväčšie suchozemské riečne delty v Európe

Krajina v Podunajskej nížine od Bratislavy až po Veľkolélsky ostrov pri Komárne je husto popretkávaná riečnymi ramenami a nádherne vytvorenými deltami – jednými z najväčších vnútrozemských delt v Európe. Nájdete tu lesnú, vodnú aj mokradnú krajinu, romantické zákutia ako z rozprávky s množstvo vzácnych rastlín a zvierat: lekno, salvínia, kotvica, orliak, hraboš severský, beluša malá, volavka purpurová... Tunajšie vody sú bohaté na ryby, je to vlastne rybie bohatstvo Slovenska.

Kysuce – rázovité kopanice aj záhadné pieskovcové gule

Túto Chránenú krajinnú oblasť tvoria dve samostatné, od seba navzájom oddelené časti:  západná javornícka a východná beskydská. Viac ako polovicu tohto územia tvoria lesy. Kysuce sú typické pre svoju ľudovú rázovitú architektúru so zachovalými kopaničiarskymi usadlosťami, aké môžete vidieť v Skanzene Vychylovka v Novej Bystrici. Prírodné rezervácie Klokočovské skálie a Megoňky sú zasa unikátne pieskovcovými guľami, ktorých vznik nie je dodnes objasnený. Vzácnosťou je aj lesná úvraťová železnička, či prírodná pamiatka Kornatský ropný prameň.

Ponitrie – raj zvierat a vtákov

Táto Chránená krajinná oblasť sa nachádza v Tribeči a Vtáčniku. Bridlicové pohorie Tribeč je plné dubových, hrabových a bukových lesov s množstvom vzácnych rastlín –peniažtek, hrdobárka, kosatec, hlaváčik, poniklec... Vtáčnik je pohorie vulkanického pôvodu, je typický bukovým porastom, nájdete tu vzácne rastliny ako iskerník, prilbica, kamzičník. Zo zvierat sa Ponitrie pýši výskytom rysa, mačky lesnej, čoraz častejšie sa tu objavuje aj medveď a vlk. Je to domov tiež vzácnych dravcov orla krikľavého, kráľovského, včelára lesného, zo sov tu nájdete výra, či kuvička vrabčieho. Bohatú saunu dopĺňajú salamandra, užovka, fuzač alpský, sága stepná. Dominantou oblasti je vrch Zobor, tipy na skvelé výlety sú Zoborská lesostep, či ruiny romantických hradov Gýmeš, Čierny hrad, Oponický hrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
BSK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies