Správa štátnych hmotných rezerv porušila zákon o verejnom obstarávaní pri nákupe tankov za takmer 3,5-milióna eur

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 11:44 • 2 min
Správa štátnych hmotných rezerv porušila zákon o verejnom obstarávaní pri nákupe tankov za takmer 3,5-milióna eur

BRATISLAVA - Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistil, že Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) v zákazke „Uvoľňovací tank“ vyhlásenej v roku 2019 porušila zákon o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Ide o princípy nediskriminácie hospodárskych subjektov, princíp rovnakého zaobchádzania, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnostiÚVO preukázal, že súťaž, ktorej výsledkom bolo podpísanie rámcovej dohody v objeme 3 400 000 eur bez DPH, bola zadaná diskriminačne.

 

„Kontrolovaný neopísal predmet zákazky (uvoľňovací tank) nestranne, teda tak, aby bol zabezpečený rovnaký prístup pre všetkých uchádzačov alebo záujemcov a zabezpečená čestná hospodárska súťaž. Týmto konaním zvýhodnil konkrétne zariadenie od konkrétneho výrobcu, čo malo vplyv na výsledok verejného obstarávania. Kontrolovaný tiež stanovil takú kombináciu technických parametrov v rámci opisu predmetu zákazky, ktorej zodpovedá iba konkrétny typ zariadenia od jedného výrobcu, a to Uvoľňovací tank VT-72 - špeciálne pásové vozidlo postavené na podvozku stredného tanku T-72,“ vysvetľuje predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad tiež identifikoval konflikt záujmov v danej súťaži. „Z predloženej dokumentácie a z vyjadrenia kontrolovaného vyplýva, že na príprave súťažných podkladov vrátane stanovenia opisu predmetu zákazky, pred vyhlásením predmetného verejného obstarávania, sa podieľal zamestnanec úspešného uchádzača MSM Martin, s.r.o.,“ dodáva Miroslav Hlivák.

Kontrolovaný súhlasil so všetkými zistenými skutočnosťami, čím úrad mohol znížiť výšku pokuty o polovicu, teda na 15 tisíc eur. „Úrad svoje zistenia postupuje orgánom činným v trestnom konaní. Aj tento prípad je dôkazom o dôležitosti a význame spolupráce kontrolných orgánov,“ uzavrel Miroslav Hlivák. Link na právoplatné rozhodnutie úradu nájdete TU.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies