Sladké džemové variácie

NETKY.SK • 25 August 2019, 18:0 • 2 min
Sladké džemové variácie

BRATISLAVA - Džem nemusí byť vždy iba ovocný. Vyskúšajte s nami tieto netypické ale zato veľmi chutné variácie.

slovakia

left justify in out

Sladký cibuľový džem s medom a pivom

 

Suroviny:

1 kg cibuľa, 1 PL olivový olej, 125 ml med, 125 ml jablčný ocot, 125 ml pivo, 1 ČL soľ, 1/2 ČL mleté čierne korenie

 

 

Postup:

 

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Do hrnca alebo na panvicu dáme olivový olej, na ktorom opečieme cibuľu do zlatista. Potom pridáme med, jablčný ocot a pivo. Premiešame a necháme zredukovať na minimum. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Premiešame a krátko prehrejeme. Horúcim džemom plníme menšie zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme viečkom. Naplnené poháre zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke.

 

img

 

Sladký cibuľový džem s červeným vínom

 

Suroviny:

1 kg červená cibuľa, 180 ml červené víno, 60 ml portské víno, 60 ml červený vínny ocot, 60 g kryštálový cukor, olej

 

Postup:

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Na panvici alebo v hrnci si rozhorúčime trošku oleja, na ktorom následne opečieme cibuľu do zlatista. Potom pridáme cukor, premiešame a necháme skaramelizovať. Ku skaramelizovanej cibuľke prilejeme červené víno, portské víno a červený vínny ocot. Premiešame a varíme, kým sa nám všetka tekutina nezredukuje na minimum. Horúcim džemom naplníme malé zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme. Takto pripravený džem zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke. 

 

img

 

Sladký tekvicový džem so zázvorom

 

Suroviny:

1 kg tekvica hokkaido, 1 kg kryštálový cukor, 1 ks citrón, 1 ks zázvor (cca 5 cm kúsok), korica, badián, muškátový oriešok

 

Postup:

Tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka. Následne ju ošúpeme a pokrájame na kocky. Pokrájanú tekvicu dáme do hrnca a pridáme ku nej kryštálový cukor. Dobre premiešame, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť pri izbovej teplote cez noc. Citrón (aj s kôrou) rozkrojíme na štvrťky a tie ešte na polovice. Prípadné kôstky odstránime. Pokrájaný citrón rozmixujeme na kašu. Zázvor ošúpeme a postrúhame na jemno. Ku odležanej tekvici pridáme rozmixovaný citrón a postrúhaný zázvor. Premiešame, privedieme do varu a za občasného miešania varíme cca 30 minút. Potom pomocou pučidla na zemiaky popučíme na požadovanú konzistenciu. Keď je džem dostatočne hustý odstavíme a ešte horúcim plníme zaváraninové poháre. Naplnené poháre ihneď uzavrieme viečkom. Väčší hrniec vystelieme utierkou a do cca 3/4 naplíme vodou. Poháre s džemom poukladáme do hrnca a vodu v ňom privedieme do varu - odvtedy varíme ešte 7 minút. Potom odstavíme, poháre s džemom vyberieme a necháme vychladnúť.

 

img

 

Dobrú chuť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona