Testovaných na slovensku
179293
Infikovaných na slovensku
1522
Infikovaných svetovo
6388287
Úmrtí svetovo
377881
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
2. jún. 2020Xénia
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
25.08.2019 18:00 Gurmán
Sladké džemové variácie
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
25.08.2019 18:00 Gurmán

Sladké džemové variácie



BRATISLAVA - Džem nemusí byť vždy iba ovocný. Vyskúšajte s nami tieto netypické ale zato veľmi chutné variácie.


Sladký cibuľový džem s medom a pivom

 

Suroviny:

1 kg cibuľa, 1 PL olivový olej, 125 ml med, 125 ml jablčný ocot, 125 ml pivo, 1 ČL soľ, 1/2 ČL mleté čierne korenie

 

 

Postup:

 

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Do hrnca alebo na panvicu dáme olivový olej, na ktorom opečieme cibuľu do zlatista. Potom pridáme med, jablčný ocot a pivo. Premiešame a necháme zredukovať na minimum. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Premiešame a krátko prehrejeme. Horúcim džemom plníme menšie zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme viečkom. Naplnené poháre zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke.

 

 

Sladký cibuľový džem s červeným vínom

 

Suroviny:

1 kg červená cibuľa, 180 ml červené víno, 60 ml portské víno, 60 ml červený vínny ocot, 60 g kryštálový cukor, olej

 

Postup:

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na plátky. Na panvici alebo v hrnci si rozhorúčime trošku oleja, na ktorom následne opečieme cibuľu do zlatista. Potom pridáme cukor, premiešame a necháme skaramelizovať. Ku skaramelizovanej cibuľke prilejeme červené víno, portské víno a červený vínny ocot. Premiešame a varíme, kým sa nám všetka tekutina nezredukuje na minimum. Horúcim džemom naplníme malé zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme. Takto pripravený džem zabalíme do deky a necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke. 

 

 

Sladký tekvicový džem so zázvorom

 

Suroviny:

1 kg tekvica hokkaido, 1 kg kryštálový cukor, 1 ks citrón, 1 ks zázvor (cca 5 cm kúsok), korica, badián, muškátový oriešok

 

Postup:

Tekvicu rozpolíme a vyberieme jadierka. Následne ju ošúpeme a pokrájame na kocky. Pokrájanú tekvicu dáme do hrnca a pridáme ku nej kryštálový cukor. Dobre premiešame, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť pri izbovej teplote cez noc. Citrón (aj s kôrou) rozkrojíme na štvrťky a tie ešte na polovice. Prípadné kôstky odstránime. Pokrájaný citrón rozmixujeme na kašu. Zázvor ošúpeme a postrúhame na jemno. Ku odležanej tekvici pridáme rozmixovaný citrón a postrúhaný zázvor. Premiešame, privedieme do varu a za občasného miešania varíme cca 30 minút. Potom pomocou pučidla na zemiaky popučíme na požadovanú konzistenciu. Keď je džem dostatočne hustý odstavíme a ešte horúcim plníme zaváraninové poháre. Naplnené poháre ihneď uzavrieme viečkom. Väčší hrniec vystelieme utierkou a do cca 3/4 naplíme vodou. Poháre s džemom poukladáme do hrnca a vodu v ňom privedieme do varu - odvtedy varíme ešte 7 minút. Potom odstavíme, poháre s džemom vyberieme a necháme vychladnúť.

 

 

Dobrú chuť!



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok