Bielorusko má problém, sankcie zo strany EÚ sa budú zrejme zvyšovať

NETKY.SK • 19 November 2020, 18:48 • 2 min
Bielorusko má problém, sankcie zo strany EÚ sa budú zrejme zvyšovať

BRUSEL - Európska únia plánuje pristúpiť k ďalším sankciám proti Bielorusku. Tie budú zamerané na tamojšie podniky.

slovakia

left justify in out

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell po štvrtkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí "európskej dvadsaťsedmičky" uviedol, že členské štáty EÚ sa v zásade dohodli na ďalších opatreniach v reakcii na "brutalitu bieloruských orgánov".

 

img

 

Postihlo by to ekonomiku krajiny
EÚ už pred niekoľkými týždňami uvalila na Lukašenka a viac ako 50 predstaviteľov bieloruského režimu sankcie v podobe zákazu vstupu do EÚ a zmrazenia ich majetku. Keďže represie Lukašenkovej vlády nepoľavili,

 

Borrell poznamenal, že nové sankcie sa zamerajú nielen na jednotlivcov, ale aj na "inštitúcie, podnikateľov a firmy". Bližšie ich nešpecifikoval, no podotkol, že môžu mať vplyv na "vývoj normálnej ekonomickej činnosti".

 

img

 

Lukašenko sa stále nechce vzdať
Protesty sa v Bielorusku konajú od prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov vyhral Lukašenko s 80 % hlasov. Opozícia a niektorí volební pracovníci však tvrdia, že boli zmanipulované, a spoločne s tisíckami demonštrantov požadujú rezignáciu prezidenta. Lukašenko, ktorý odmieta rokovať s opozíciou, však naďalej trvá na tom, že sa funkcie nevzdá.

 

img


Od augustových volieb bieloruské úrady zatkli viac ako 17-tisíc ľudí. Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že bieloruské orgány zaznamenali viac ako 900 trestných činov v súvislosti so správaním demonštrantov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona