Ako sa to správne píše? Facebook či facebook?

NETKY.SK • 28 Február 2019, 10:18 • 2 min
Ako sa to správne píše? Facebook či facebook?

BRATISLAVA - S rozmachom sociálnych sietí sa možno neraz pýtame: S akým začiatočným písmenom ich treba písať? Uprednostniť veľké, či ponechať radšej malé? V dnešnej dobe otvoríme Facebook alebo Twitter a ani sa nezamýšľame nad tým, ako sa vlastne tieto slová v spisovnej slovenčine správne píšu. Mnohí ľudia to totiž ani nepovažujú za dôležité. Slovenčina je však náš materinský jazyk, a kto by mal vedieť lepšie po slovensky ako my Slováci?

slovakia

left justify in out

Názvy sociálnych sietí ako Facebook, Twitter, Instagram, Skype či internetová encyklopédia Wikipédia – všetky píšeme s veľkým začiatočným písmenom. Ide totiž o konkrétne značky produktov, a teda vlastné mená. Prihlásil som sa na Facebook. Nemám konto na Twitteri. Pridal som fotografie na Instagram. Na doučovanie využívam Skype. Zdrojom informácií pre môj referát bola Wikipédia.

Stiahnut program Skype.

 

img

 

Ak hovoríme o internete, celosvetovej počítačovej sieti, píšeme ho vždy s malým začiatočným písmenom, keďže ide o všeobecné podstatné meno. Čo sa týka sociálnej siete Facebook, môžeme sa stretnúť aj so všeobecným podstatným menom facebook s malým začiatočným písmenom – keď všeobecne pomenúvame spôsob komunikácie prostredníctvom tejto internetovej siete: Zoznámili sme sa na facebooku. Moja sestra je celé dni na facebooku. Môžeme sa stretnúť rovnako aj s fonetickou podobou facebooku – fejsbúk. 

 

img

 

Iné je, keď v komunikácii s priateľmi používame už zaužívané skratky týchto sociálnych sietí. Skrátené slová "fb" či "insta" píšeme samozrejme vždy s malým písmenom. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona