Do konca augusta zverejníme neukončené zmluvy o verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 12:02 • 2 min
Do konca augusta zverejníme neukončené zmluvy o verejnom obstarávaní

Do konca augusta zverejníme neukončené zmluvy o verejnom obstarávaní

slovakia

left justify in out

img

Vláda chce do konca leta zverejniť zmluvy, ktoré sa dotýkajú prebiehajúcich verejných obstarávaní. "Do konca augusta zverejníme zoznam existujúcich, neukončených zmlúv," oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) na tlačovej konferencii po dnešnom mimoriadnom rokovaní kabinetu.
      Podľa uznesenia vlády, ktoré dnes ministri schválili, by sa mali následne zverejniť aj zmluvy odsúhlasené počas prvých šiestich mesiacov tohto roka. Neskôr aj všetky dohody za celé štvorročné obdobie vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Prehodnotíme zastavenie možného verejného obstarávania a plán obstarávania na druhý polrok tohto roka," podotkla premiérka.
      Občania by tak už v najbližších týždňoch mohli nahliadnuť do dohôd, ktoré sa vyplatili z ich peňazí. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš však pripomenul, že vláda zverejní tie zmluvy, ktoré bude možné odtajniť. "Budeme striktne postupovať podľa Obchodného zákonníka, ktorý vymedzuje, čo obchodným tajomstvom môže byť," zdôraznil. Dodal, že kabinet sa bude riadiť aj infozákonom. Ten totiž nariaďuje na požiadanie zverejniť všetko, čo nespadá pod obchodné tajomstvo.
      Zverejňovanie zmlúv by sa malo podľa premiérky stať pravidlom. Na najbližšiu parlamentnú schôdzu chce totiž predložiť legislatívnu zmenu, ktorá by umožnila zverejňovanie všetkých zmluvy. Povinnosť zverejniť by tiež mala byť podmienkou platnosti dohody.
      Kabinet sa tiež dohodol na prehodnotení platov v štátnej správe. Zároveň si chce preštudovať prehľad odmien, ktoré boli vyplatené v júni tohto roka, kedy sa po parlamentných voľbách menila vláda.   Radičová chce dosiahnuť aj prehodnotenie zmlúv s odbormi. "Vo viacerých prípadoch sú ďaleko nad rámec zákona, kde sa päťmesačné odstupné priznáva aj pre pracovníkov, ktorí pracovali iba dva roky," zdôraznila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies