Kim Čong-un je vraj po operácii vo vážnom stave

NETKY.SK • 21 Apríl 2020, 08:27 • 2 min
Kim Čong-un je vraj po operácii vo vážnom stave

Severokórejský vodca Kim Čong-un je po operácii vo vážnom stave. S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa oboznámeného so situáciou to napísal server televíznej stanice CNN.

slovakia

left justify in out

Južná Kórea to ale následne poprela. Uviedla, že nemá informácie o tom, že by sa v krajine dialo niečo mimoriadne.

 

Všetko popreli

CNN uviedla s odvolaním sa na zdroj z tajných služieb, že je Kim po operácii "v smrteľnom ohrození". Ďalší zdroj vraj televízii povedal, že obavy o Kimove zdravie sú dôvodné, nie je však možné povedať, aký je v skutočnosti jeho stav.

 

Južná Kórea ale zvesti poprela. "Nemáme, čo potvrdiť. V Severnej Kórei neboli zaznamenané žiadne nezvyklé aktivity," uviedol hovorca juhokórejského premiéra podľa agentúry Jonhap.

 

Špekulácie o Kimovom zdravotnom stave vypukli v polovici apríla, keď sa 36-ročný autoritársky vodca výnimočne a bez vysvetlenia neobjavil na oslavách narodenín svojho dedka a zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena. Naposledy bol na verejnosti videný o štyri dni skôr na rokovaní vlády.

 

 

Podľa niektorých médií mal 12. apríla podstúpiť operáciu

Webový portál Daily NK, ktorý údajne získava informácie od severokórejských prebehlíkov, napísal s odkazom na svoje zdroje, že sa Kim zotavuje po "kardiovaskulárnom chirurgickom zákroku". Zdravie predsedu Kima je podľa portálu podlomené kvôli tomu, že má nadváhu, fajčí a je prepracovaný.

 

Juhokórejské ministerstvo zjednotenia, ktoré má na starosti vzťahy medzi oboma krajinami na Kórejskom polostrove, už skôr uviedlo, že informácie CNN a Daily NK nemôže potvrdiť.

 

V rovnakom duchu sa vyjadrila aj kancelária juhokórejského prezidenta, podľa ktorej sa v KĽDR nedeje nič neobvyklé.

 

Zahraničná kancelária čínskej komunistickej strany Reuters takisto oznámila, že nemá informácie o tom, že by bol Kim Čong-un vážne chorý. Čína je najbližším medzinárodným spojencom KĽDR.

 

Severná Kórea v posledných týždňoch vypálila niekoľko rakiet krátkeho doletu. Posledný test zo 14. apríla však Kim Čong-un výnimočne nepozoroval, aj keď na predchádzajúcu tohtoročnú osobne dohliadal, a ani sa o nich nezmienil štátnej televízii.

 

KĽDR prísne kontroluje všetky informácie, ktoré sa týkajú jej predsedu, okolo ktorého v krajine panuje silný kult osobnosti. Pozorovatelia sa preto musia spoliehať buď na indície zo štátnej propagandy alebo na zdroje vnútri režimu. Aj tajné služby sa niekedy ohľadom udalostí v krajine mýlia.

 

Neprítomnosť vodcov na verejných oslavách často vzbudzuje špekulácie o ich zdraví, ktoré však často nie sú podložené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies