Kyjev je pripravený na výmenu zajatcov. Čo žiada Zelenskyj od spojencov?

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 08:32 • 2 min
Kyjev je pripravený na výmenu zajatcov. Čo žiada Zelenskyj od spojencov?

DAVOS/KYJEV – Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev je pripravený na výmenu vojnových zajatcov s Ruskom, a vyzval spojencov Ukrajiny, aby v tejto veci vyvíjali tlak na Rusko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zelenskyj to povedal v pondelok počas online rozhovoru v Ukrajinskom dome v Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum, uviedla agentúra Reuters. Výmenu zajatcov označil Zelenskyj za „humanitárny moment a veľmi politické rozhodnutie, ktoré závisí od podpory mnohých štátov“. Informoval, že Ukrajina do vyjednávania o prepustení ukrajinských zajatcov zapojila Organizáciu Spojených národov, Švajčiarsko, Izrael a „veľa, veľa krajín“. Uviedol však, že tento proces je veľmi komplikovaný.

 

Podľa Zelenského je v súčasnosti veľmi dôležité, aby „svet v žiadnom prípade Rusko neprehováral“, ale vyvíjal politický tlak „prostredníctvom akýchkoľvek pák“. Zelenskyj v tejto súvislosti spomenul obchodovanie s Ruskom či ropné embargo. Apeloval na aktivizáciu procesu výmeny ukrajinských vojakov za ruských, pričom zdôraznil: „Nepotrebujeme ruských vojakov, potrebujeme len našich“.

 

img

 

„Sme pripravení na výmenu hoci aj zajtra,“ dodal. Agentúra Reuters pripomenula, že po tom, ako ruské jednotky dobyli väčšinu územia juhoukrajinského prístavného mesta Mariupoľ, začali 16. mája skladať zbrane a vzdávať sa aj obrancovia poslednej bašty ukrajinského odporu v meste, ktorí celé týždne odolávali ruskej presile v oceliarenskom komplexe Azovstaľ. Ukrajina tento proces označuje za ich evakuáciu a v súlade s dohodami očakáva ich skorú výmenu za ruských vojnových zajatcov.

 

Rusko však týchto vojakov považuje za svojich zajatcov a podľa vyhlásení viacerých ruských politikov ich dokonca plánuje súdiť. Reuters dodal, že Rusko pred tromi mesiacmi, 24. februára, spustilo na území Ukrajiny tzv. „špeciálnu vojenskú operáciu“, ktorej cieľom je „demilitarizovať a denacifikovať“ Ukrajinu. Kyjev a Západ označili tieto ciele Moskvy za falošnú zámienku pre obsadenie územia iného nezávislého štátu.

 

Rusko sa v posledných týždňoch sústreďuje na bojové operácie na východe Ukrajiny, kde sa snaží obkľúčiť ukrajinské jednotky a zmocniť sa celých území Doneckej a Luhanskej oblasti. Na časti územia týchto regiónov proruskí separatisti v roku 2014 vyhlásili samozvané tzv. ľudové republiky. Kyjev ich považuje za svoje „dočasne okupované územia“.

 

Možno vás zaujme: Uskutočnilo sa stretnutie ministrov obrany. Na čom sa spoločne dohodli?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies