Čo sa dialo v roku 2021 na slovenskej politickej scéne?

NETKY.SK • 29 December 2021, 07:00 • 2 min
Čo sa dialo v roku 2021 na slovenskej politickej scéne?

BRATISLAVA - Uplynulý rok bol skutočne pestrý. Poznačili ho najmä výmena premiéra, vládne reformy či dve kauzy týkajúce sa Roberta Fica – nahrávky z chaty a obvinenie z trestného činu podnecovania.

slovakia

left justify in out

Ostatné dva roky svet riadi pandémia koronavírusu, ktorá zmenila zrejme každú oblasť života. Okrem viac ako 5 miliónov potvrdených úmrtí si vyžiadala aj hlavy viacerých politikov. Výnimkou nie je ani Slovensko. Bezprecedentnú situáciu museli riešiť ministri naprieč všetkými rezortmi. Jedným z najvyťaženejších bol šéf zdravotníctva Marek Krajčí (OľaNO), ktorému sa napokon stala osudnou kríza v koalícii. SaS a Za ľudí podmienili zotrvanie vo vláde práve Krajčího odchodom, čo sa im napokon aj splnilo.

 

img

 

V čase vládnej krízy podal demisiu aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme Rodina). Mimo svojho kresla bol však len približne 3 týždne. Po rozhovore s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a šéfom jeho strany Borisom Kollárom sa rozhodol vrátiť a na poste je dodnes. Koncom marca odstúpili aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko predá tisíce vakcín a kúpi liek proti ochoreniu COVID-19

 

To však nebolo všetko. Kríza pokračovala a vyžiadala si demisiu premiéra Igora Matoviča (OľaNO), ktorý si vymenil stoličky s vtedajším ministrom financií Eduardom Hegerom. V jeho vláde sa na svoje posty vrátili okrem Krajniaka aj Sulík a Kolíková. "Bol to síce len jeden rok, ale cítim sa, akoby ich bolo desať. Bol to najťažší rok pre Slovensko od druhej svetovej vojny a prežil som ho v jedných topánkach, ale aj s jedným svedomím a s jediným cieľom chrániť životy a zdravie ľudí," povedal odchádzajúci predseda vlády.

 

img

 

I keď koalícia krízu ustála, mimoparlamentná strana Hlas-SD sa snažila vyhlásiť predčasné voľby. Získali síce dostatok podpisov, no Ústavný súd v júli uviedol, že predmet referenda nie je v súlade s ústavou a nemôže sa preto uskutočniť. „Rozhodnutie Ústavného súdu SR o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Ústavný súd odkázal ľuďom na Slovensku, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže počas svojho mandátu dovoliť čokoľvek. Nikto nemá silu a právomoc, aby mohol ju mohol zastaviť," reagovala strana Petra Pellegriniho.

 

Ďalšia významná udalosť prišla začiatkom septembra, keď sa rozpadla strana Za ľudí. Odišli z nej Mária Kolíková, Marek Hattas, Vladimír Ledecký, Vladimíra Marcinková, Ján Benčík, Tomáš Lehotský a Michal Luciak. Útočisko hľadali v strane SaS. „Rozumiem dnešnému rozhodnutiu Márie Kolíkovej, ako aj poslancom Národnej rady. Iný scenár po tom všetkom, čo sa udialo, sa už asi ani nedal očakávať. Verím, že v klube SaS budú mať podmienky pre to, aby uplatnili všetci svoj talent, schopnosti a skúsenosti,“ povedal na margo odchodu bývalý predseda strany Andrej Kiska.

 

img

 

V tých dňoch sa už Slovensko naplno pripravovalo na návštevu pápeža Františka, ktorý tu od 12. do 15. septembra strávil necelé štyri dni. Počas nich navštívil Bratislavu, Prešov, Košice a Šaštín. Jednou z najočakávanejších udalostí apoštolskej cesty bolo stretnutie s rómskou komunitou na košickom sídlisku Luník IX. Tamojším obyvateľom povedal, že sú v cirkvi vítaní. „Cirkev je domov, je to váš domov. Preto by som vám chcel zo srdca povedať, že ste vítaní. Vždy sa cíťte v cirkvi ako doma a nikdy sa v nej nebojte žiť. Nech nikto nenecháva mimo Cirkvi vás alebo niekoho iného.“

 

K téme: Počas pápežovej omše v Šaštíne zneškodnili dron! Čo sa stalo?

 

Po letných prázdninách vznikla na Slovensku nová politická strana zoskupujúca maďarskú komunitu Szövetség – Aliancia. Koalíciu vytvorili po dlhých rokovaniach hnutie Spolupatričnosť, SMK a Most-Híd.

 

Jeseň v politickom dianí poznačilo zverejnenie policajných nahrávok z poľovníckej chaty, na ktorej sa stretávali Robert Fico, Robert Kaliňák, Miroslav Bödör, Marek Para a Pavol Gašpar. Podľa medializovaných informácií sa rozprávali napríklad o väznenom Marianovi Kočnerovi, údajnom vybavení bezpečnostnej previerky Ficovej kamarátke, čo sa vraj nakoniec nestalo, či odstránení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Zarezonovala aj téma zmiznutia 50 000 eur a zlatých mincí, o ktorom na záznamoch rozprával Fico. Politik však neskôr ozrejmil, že už je všetko v poriadku. Názory na obsah stretnutí sa líšia. Samotný predseda Smeru-SD povedal, že na nich nič nie je. Iní si myslia, že hovoria veľa o morálke zúčastnených. Únik nahrávok začala vyšetrovať polícia.

 

img

 

Približne v rovnakom čase sa objavila správa Investigatívneho centra Jána Kuciaka, podľa ktorej Úrad práce v Pezinku poslal pochybným schránkovým firmám z plánu pomoci 24 miliónov eur. Opoziční poslanci volali po odstúpení ministra Krajniaka, ktorý sa bránil, že urobil vo veci všetko, čo mohol, a preto neplánuje podať demisiu. Ministra sa snažili odvolať aj v parlamente, no pokus napokon ustál.

 

Predtým sa opozícia snažila odvolať aj ministra vnútra Romana Mikulca, čo sa jej rovnako nepodarilo, keďže dostal dostatočnú podporu.

 

Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír sa musel popasovať s obvinením z úplatkárstva. Viacerí politici ho vyzvali, aby odstúpil, čo však odmietol.

 

Z politiky: REPORTÁŽ: Mária Kolíková predstavila 3. verziu súdnej mapy. Čo na ňu hovoria poslanci?

 

Vláda má okrem riešenia pandémie rozpracovaných aj niekoľko reforiem. Mária Kolíková predložila už 3. verziu súdnej mapy, ktorá sa nepozdáva nielen opozícii, ale i niektorým koaličným partnerom. Kritiku počuť najmä od Borisa Kollára, ktorý tvrdí, že reformy vyľudnia regióny. Ministerka predstavila aj reformy Trestného zákona či infozákona. 

 

Kollárova strana zaujala rovnaký postoj aj k reforme zdravotníctva, ktorá sľubuje menej zbytočných úmrtí, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkov a vo výsledku viac zachránených životov a stabilizáciu stavu personálu. Minister zdravotníctva Lengvarský po schválení reformy v parlamente pripomenul, že žiadnu nemocnicu nebudú rušiť.

 

img

 

Kollár sa postavil aj proti novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá ráta s tým, že správa pozemkov vo vlastníctve štátu v národných parkoch sa prevedie na Štátnu ochranu prírodu. Podľa jej predkladateľov je zásadným nedostatkom, že organizácia ochrany prírody a krajiny, ktorú zriadili za účelom zabezpečovania starostlivosti o osobitne chránené časti prírody a krajiny na Slovensku, priamo nespravuje pozemky v týchto územiach. Pre štát je neefektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Hlavným dôvodom, prečo sa Sme rodina rozhodlo tento návrh nepodporiť, je, že ľudí žijúcich na vidieku negatívne ovplyvní aj po pracovnej a ekonomickej stránke. „Hnutie Sme rodina sľúbilo, že bude stáť za ľuďmi žijúcimi na vidieku, ktorých je viac ako 2,5 milióna a majú s touto reformou problém,“ vyjadril sa šéf hnutia.

 

Možno vás zaujme: Poslanci strany Smer-SD chcú odvolať ministra Mikulca v súvislosti s Ficovým zadržaním

 

V polovici decembra vznikol ďalší nový subjekt na politickej scéne. Stoja za ním expredseda neparlamentného KDH Alojz Hlina a šéf Dobrej voľby Tomáš Drucker. Na základe ich Vianočnej dohody sa Hlina stal súčasťou strany, ktorá sa bude po novom volať Dobrá voľba a Umiernení. Ich cieľom sú voliči, ktorí nechcú návrat do minulosti, ale nepáči sa im ani súčasná vláda.

 

Vo štvrtok 16. decembra polícia zadržala Roberta Fica, ktorého v rovnaký deň prepustili. Na krku má obvinenie z trestného činu podnecovania. Politika odviedli pred začiatkom ohláseného bratislavského protestu proti prezidentke Zuzane Čaputovej a vláde SR. Smer-SD chce po Novom roku v tejto súvislosti odvolať Romana Mikulca.

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies