SKUTOČNÝ PRÍBEH: Ako sa zo strojára stal umelecký mydlár, pomohla mu v kariére pandémia?

NETKY.SK • 2 Január 2022, 09:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH: Ako sa zo strojára stal umelecký mydlár, pomohla mu v kariére pandémia?

Objavili sme doslova umenie v mydlách. Je to vôbec možné? Odpoveď znie áno. Prinášame vám zaujímavý a už na prvý pohľad voňavý príbeh.

slovakia

left justify in out

Marcel Mikulina pracoval v strojárstve a vysvetlil, že v jeho poslednej fáze pracoval hlavne ako prekladateľ technických textov. Preto sa rozhodol radikálne zmeniť odvetvie.

 

img

 Musíš uznať, že to nebola veľmi tvorivá práca. Žiadalo sa mi tvoriť. V hlave mi stále prebiehalo, že by som rád zanechal za sebou viditeľnejší odkaz ako len meno vo wordovom dokumente. A srdce mi naznačovalo, že s každým jedným úderom sa môj čas na tejto planéte kráti. Žijem len jedenkrát, tu a teraz. A budem robiť to, čo cítim, že je správne, nie to, čo sa odo mňa očakáva. Preto sa mi žiadalo viac kreatívnej práce, kde by som vedel uplatniť svoje nápady. 

 

img

 

Prečo si sa rozhodol práve pre prírodné mydlo?

 

 Ako sa mi pýtalo zmeny, študoval som si, ako by som sa s mojimi schopnosťami, vedomosťami a vlastnosťami dokázal uživiť tak, aby ma to aj bavilo. Skúšal som tvorbu módy, výrobu prírodných sviečok a varenie prírodného mydla. Nie je treba dvakrát hádať, ktorá činnosť ulahodila mojej osobnosti. Varenie prírodného mydla je v mnohých ohľadoch dosť podobné vareniu v kuchyni. A varenie samo o sebe je moja srdcová záležitosť. Skúšanie nových kombinácií, vôní v mydle, príchutí v kuchyni, nových olejov a prírodných masiel je ako varenie z úplne nových ingrediencií. Samozrejme, prírodné mydlo, ako certifikovaný kozmetický výrobok, varím zakaždým podľa rovnakého receptu. Musím dodržiavať slovenskú aj európsku legislatívu. Ale skúšanie a vývoj nových mydiel, to je to pravé tvorivé varenie.

 

Začiatok však ale nebol taký ľahký, ako na prvý pohľad vyzerá. Než som sa rozhodol, že sa začnem mydlárčeniu venovať naplno, musel som pozbierať veľa odvahy. Vedel som, že idem do veľkého neznáma. Aby som svoj sen mohol dosiahnuť, musím vystúpiť z mojej komfortnej zóny stáleho zamestnania, zahryznúť si do jazyka a ísť jednoducho vpred. Aj keď neviem, kam ma to zavedie, bolo mi jasné, že aspoň nezostanem na jednom mieste. Už dlhšie sme pokukovali po ceste, ako ideálne prejaviť svojho kreatívneho ducha. Zároveň však pomôcť každému, kto pomoc potrebuje. Výroba prírodného mydla sa ukázala ako tá správna cesta. Do hmotnej podoby sme vedeli pretaviť všetky naše myšlienky a ľuďom sa to páčilo. To bol signál, kedy som si povedal, že prekladov už stačilo, a potrebujem sa venovať niečomu, čo má význam. Z firmy som teda odišiel a založil útulnú prírodnú mydláreň v srdci Kopaníc. Proces to však nebol jednoduchý. Ale keď sa na to spätne pozriem, spravil by som to znovu. Každý jeden deň je jedno veľké dobrodružstvo, kedy nevieš, na akých ľudí môžeš natrafiť, komu môžeš pomôcť alebo kto môže pomôcť tebe. Pri technických textoch sa mi to veľmi nestávalo. A ak by som vedel, že to bude toľko zábavy, začal by som s tým oveľa skôr. 

 

 

img

 

Koľko máš zamestnancov, ako to celé u vás funguje a kde berieš inšpiráciu? Tvoje mydlá totiž vyzerajú ako umelecké diela. 

 

 Ako sa vraví:  Ak chceš ísť rýchlo, choď sám, ak chceš zájsť ďaleko, choďte spolu. Preto sme traja. Full-timovo sa mydlárčeniu venujem len ja. Nazval by som sa telom a tvárou našej mydlárne. Chalani Michal a Tomáš sú moja pravá a ľavá ruka. Ruky nedokážu fungovať bez tela a telo bez rúk funguje len obmedzene. Každý máme iný pohľad na svet a sme z iného cesta. A aj tak sme si v mnohom podobní. Inšpiráciu berieme zo všetkého. Najmä z prírody a od zákazníčok. Príroda je nekonečná studnica nápadov, vôní a farieb. Všetko, čo k našej práci potrebujeme, je tam vonku za oknom. No náročnejšie je vhodne zosúladiť farby a vône. Ale časom a skúsenosťami zvládame aj tieto veci podstatne lepšie. Pri inšpirácií radi načúvame našim zákazníčkam. Takto sme sa dostali po náš tuhý krém. Len sme načúvali, čo by si ženy želali, potom sme dlho vyvíjali a testovali. Stačí mať otvorenú myseľ, nastražené oči a uši. Inšpirácie sa dostavia. Pretaviť ich do mydla, ktoré vyzerá ako umelecké dielo, je už otázka tvrdej práce a opakovaného skúšania a vylepšovania. Naše prírodné mydlá Kopanice a Karpaty sú inšpirované priamo naším kopaničiarskym regiónom posadeným v malých Karpatoch. Ako správne umelecké dielo žiadne z našich prírodným mydiel nie je vizuálne rovnaké. Zakaždým, keď mydlo vyberieme z formy a krájame, každý kus sa v priereze pýši krásnym a mierne odlišným vzorom. Tak, ako je každý človek navonok rozdielny, tak sú odlišné aj naše prírodné mydlá. Každý deň máme pred očami nové prekvapenie a možnosť obdivovať nové umelecké diela, o ktorých sme ani netušili, že môžu vzniknúť. 

 

 

Ako sa cítiš pri tejto práci? A prezraď niečo o sebe a kolegoch.

 

 Pri výrobe prírodného mydla sa cítim slobodne ako spasiteľ, humanitárna pomoc. Záchranár, ktorý podáva pomocnú ruku suchej a popraskanej pokožke. Je to hlavne spôsobené spätnou väzbou, ktorú dostávame od zákazníčok. Nesmierne ma teší, že prírodné mydlo vie robiť zázraky takmer na počkanie. Pocit z pomoci je neopísateľný. Viem, že svoju prácu robím poctivo, a je ocenená. Sú samozrejme dni, kedy nie všetko vychádza tak, ako by malo. Občas je to naozaj výzva, hlavne zo začiatku bolo veľa odmietania a mal som chuť s tým tresknúť. V takom prípade som sa vždy zhlboka nadýchol, povedal som si, že aj keď mám zlý deň alebo dva, nemôžem mať zlý celý týždeň. S chalanmi sme si veľkou oporou.

 

img

 

Moja ľavá ruka, Tomáš, je učiteľ na základnej umeleckej škole v Myjave. Jeho umelecké cítenie, profesionálna fotografia a kreatívna tvorba sa výrazne prejavuje v našom mydlovom rukopise a prezentácií. Je tiež milovník dobrého jedla a kvalitnej literatúry. 

 

 img

 

Michal, náš najmladší člen a moja pravá ruka, sa najlepšie rozumie do grafického designu, IT a Internetového marketingu. Tiež ako živnostník samoživiteľ sa stará o portfólio svojich stálych klientov. Prevádzkuje zároveň niekoľko vlastných blogov, ktoré pomáhajú ľuďom od mladých až po dôchodcov brázdiacich vody internetu.

 

img

 

Verím, že to, čo robím, za mňa hovorí aký som. Vždy ma bavilo variť, tvoriť a pomáhať. Pri výrobe mydla a prírodnej kozmetiky sa mi podarilo tieto dve, spočiatku hobby, plnohodnotne spojiť. Tiež ma definuje takmer neustály úsmev a smiech, ten nič nestojí a môžem ho dať každému, kto ho potrebuje. 

 

Spolu vytvárame svätú mydlovú trojicu. Vieme si dať rady so všetkým, čo nám príde do cesty. Vždy sa dá všetko vyriešiť, niekedy to chvíľu trvá, ale o tom je život. Veci a udalosti sa občas javia, že nedávajú v prvom momente zmysel. Až časom sa ukáže, prečo sa naozaj udiali a čo mali znamenať. A Michal pre to našiel v jednej štúdií vhodný názov. Akauzálna paralelita. Pokiaľ sa to človek naučí vnímať, naskytne sa mu oveľa jasnejší pohľad na svet. Vidí svet taký, aký je v skutočnosti. Vie si nazrieť do svojho vnútra a uvedomiť si, že nie je neomylný. Nájsť vnútornú pokoru a radosť z maličkostí. Lebo tie máme pred sebou stále, málokto si ich vôbec všíma a pritom sú také dôležité.

 

img

 

Z akých materiálov mydlo vyrábaš? 

 

Naše prírodné mydlá vyrábame zo starostlivo vybraných rastlinných olejov. Základ, ako pri každom správnom prírodnom mydle, je olivový olej. Používame výhradne panenský olivový olej bohatý na prírodné nenasýtené mastné kyseliny. Pridávame aj kokosový olej, ktorý dodáva našim mydlám výdrž, tuhosť aj bublinky. Ricínový olej je tiež zastúpený v správnom pomere. Stará sa o zdravý hodvábny pocit pokožky a vytvára hustú penu. Sladký mandľový olej hydratuje a revitalizuje pokožku. Ako čerešničku na torte pridávame BIO bambucké maslo plné aktívnych látok chutných pre pokožku. Každý olej hrá dôležitú úlohu. Potrebuje však byť v správnych pomeroch. Len máloktorý olej vie vytvoriť sám o sebe plnohodnotné mydlo. Rovnako ako so všetkým v živote. Až keď je všetko v rovnováhe, vie to dlhodobo a správne fungovať.

 

img

 

Vôňa v mydle. Toto je hádam moja najobľúbenejšia, ale zároveň extrémne náročná etapa pri mydlárčení. Vytvoriť arómu, ktorá sa k mydlu hodí je priam alchymistický proces. Nie všetky esenciálne oleje spolu ladia a niektoré sa priam odpudzujú. A každý raz sa z namiešaného mixu šíria iné vône. Navyše, s chalanmi máme každý len po jednom nose a dvoch nosných dierkach. Vône si teda vytvárame podľa potreby sami zmiešavaním esenciálnych olejov. Prípadne vonných olejov s certifikáciou pre kozmetické použitie a z overených zdrojov, vhodné aj pre vegánov.

 

 

Na dofarbenie používame prášky zo sušeného ovocia, zeleniny a rastlín a kozmetické farbivo Mica. Mica farbivá sa farebnosťou líšia podľa typu kameňa, z ktorého sú nadrvené. Konkrétnu farbu im dodávajú čiastočky jemne pomletých kameňov (sľuda). A kvietky, na tie nemôžeme zabudnúť. Tie rozohrajú každé mydlo, pridajú na výnimočnosti a sú doslova korunkou krásy našich mydiel.

 

Zasiahla pandémia tvoju firmu s mydlami a ako to zvládate?

 

Jedna z mála vecí, ktorú nevieme s istotou povedať je, či nám pandémia mydlárčenie uľahčila alebo sťažila. Všetky certifikácie k našim prírodný mydlám a tuhým krémom sme dostali týždeň po prvom lockdowne. Oficiálne sme odštartovali až do novej doby. Môžeme len polemizovať, ako by to vyzeralo. Čo však zaručene pomohlo našim zákazníčkam, najkrajším ženám, bol tuhý krém. V dobe každodenného striekania agresívnej dezinfekcie dostávala pokožka na rukách enormné rany. Toľko suchých rúk, popraskaných rúk, sme doposiaľ nevideli. Čo ale naše zákazníčky tiež predtým nevideli a nezažili, boli rýchle badateľné účinky našich tuhých krémov. To nás na začiatku uistilo v tom, že naše produkty naozaj pomáhajú ľuďom. Že aj keď nevieme, do akej doby sme sa pustili a kam nás naša cesta dovedie, vieme, že si tú cestu užijeme spolu s našimi zákazníčkami. Že všetko, čo robíme, robíme pre tie najkrajšie ženy. 

 

 

Takže všetko zvládame, lebo vieme, že život je v konečnom dôsledku nádherný a vždy sa oplatí bojovať za svoje sny. Aj keď boli pády, vstali sme, oprášili kolená a pomáhame ďalej. A keď budeme padať znovu, sme už lepšie pripravení. Padneme a postavíme sa s úsmevom na našich tvárach a smiechom v našom srdci.

 

img

 

Na záver jedna múdrosť z mydlového sveta:

 

„Život je ako mydlo. Aby bolo príjemné a dlho

vám vydržalo, potrebujete kvalitné prísady, pestré

farby, nádherné vône a farebné kvety. Veľa lásky,

trpezlivosti a úsmevov. Dobre premiešať, ozdobiť

a nechať vyzrieť. Vďaka tomu vznikne mydlo,

ktoré si naplno užijete do poslednej bublinky,"

mydlár Marcel zo SOAP FREAKS.

 

Vyhrajte produkty SOAP FREAKS v súťaži na našom Facebooku alebo Instragrame!

 

Prečítajte si napríklad: ROZHOVOR: O projekte, ktorým Michal Trizuliak zachránil zamestnancov počas pandémie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies