Do fiľakovského mestského parku pribudli nové artefakty

NETKY.SK • 15 August 2023, 12:30 • 2 min
Do fiľakovského mestského parku pribudli nové artefakty

Fiľakovo- Verejný priestor oživilo oplotenie s replikou historickej brány

slovakia

left justify in out

Vo Fiľakove sa pustili pred časom do zveľaďovania verejného priestranstva. Mestský park odnedávna zdobí nová historická brána, ktorá umožní príjemnejší zážitok pri vstupe. Modernizáciou prešlo aj oplotenie osemhektárového areálu mestského parku, ktoré taktiež dýcha históriou. Jeho hlavnou úlohou bude zdobiť mestský park a najmä ho ochrániť pred vandalizmom. Vstup do areálu bude regulovaný podľa otváracích hodín. 

 

 

Vo Fiľakove v okrese Lučenec dokončili projekt výstavby oplotenia a vstupnej brány mestského parku. Zrekonštruovaný verejný priestor samospráva do užívania slávnostne odovzdala v sobotu 12. augusta 2023 počas osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová. Samospráva na projekte pracovala uplynulé dva roky, pre zdĺhavé povoľovacie procesy ho nakoniec rozdelila na dve časti. V prvej sa mesto zameralo na výstavbu nového vstupu do parku a terénne práce spojené s výstavbou nového vstupu do suterénu kaštieľa Berchtoldovcov. V parku tak pribudla približná replika pôvodnej ozdobnej brány, ktorá sa v minulosti nachádzala pred kaštieľom.

"Nie je to presná kópia, zreprodukovali sme ju len na základe historických fotografií, ktoré sme mali k dispozícii. Myslím si, že krásne dotvára historickú atmosféru samotného kaštieľa, ale aj mestského parku," uviedol primátor Fiľakova Attila Agócs. Druhá časť projektu spočívala vo vybudovaní oplotenia okolo celého osemhektárového parku s dĺžkou približne 1,4 kilometra. Nové oplotenie má podľa mesta prispieť k ochrane mobiliáru a zelene pred vandalizmom, samospráva chce tiež predísť nočnému schádzaniu sa neprispôsobivých obyvateľov v parkovom areáli. Uzamykanie parku má priniesť i úsporu elektrickej energie.

 

"Nachádza sa tu 75 svetelných bodov, čo predstavuje takmer desať percent celého verejného osvetlenia mesta," dodal primátor s tým, že mestský park by sa mal zatvárať o 22.00 hod. a otvárať o 6.00 hod. Celkové výdavky na výstavbu novej vstupnej brány a oplotenia parku predstavovali približne 230 000 eur. Samospráva projekt financovala z vlastného rozpočtu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies