REPORTÁŽ: Striedavá starostlivosť o dieťa by sa mala rešpektovať aj počas pandémie

NETKY.SK • 9 Apríl 2020, 17:40 • 2 min
REPORTÁŽ: Striedavá starostlivosť o dieťa by sa mala rešpektovať aj počas pandémie

BRATISLAVA - Samotná pandémia nie je dôvodom na to, aby sa pri striedavej starostlivosti nerešpektovalo rozhodnutie súdu. Dôležité je však zvážiť každý prípad a konkrétnu situáciu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Rozhodnutie súdu 

Po dnešnom rokovaní vlády to povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti so šírením nového koronavírusu. "Určite samotná skutočnosť, že na Slovensku čelíme pandémii, nemôže byť sama o sebe dôvodom, aby sa rozhodnutie súdu alebo dohoda rodičov o striedavej starostlivosti nerešpektovali," vysvetlila Kolíková. Zdôraznila, že vždy platí to, čo je v rozhodnutí súdu, závisí však aj od konkrétnych prípadov.

 

img

 

Ochrana zdravia vs. práva dieťaťa a rodičov

Nemuselo by to platiť napríklad, ak by sa jeden z rodičov vracal zo zahraničia a musel by ísť do karantény. Podotkla, že na jednej strane je zákon o ochrane zdravia a na druhej samotné práva dieťaťa a rodičov. Ak existujú dva zákony, ktoré si na prvý pohľad protirečia, treba ich podľa jej slov vykladať v zmysle ústavných práv. "Tu treba posúdiť každú konkrétnu situáciu," dodala.

 

img

 

Vyživovacia povinnosť

Kolíková sa vyjadrila aj k vyplácaniu výživného počas krízy. Zdôraznila, že vyživovacia povinnosť je nevyhnutná. Vláda podľa jej slov hľadá možnosti ako pomôcť ľuďom počas krízy aj v prípade zabezpečenia príjmu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies