Lukašenko sa stretol so zatknutými vodcami bieloruskej opozície

NETKY.SK • 12 Október 2020, 13:54 • 2 min
Lukašenko sa stretol so zatknutými vodcami bieloruskej opozície

MINSK - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko sa stretol so zatknutými vodcami opozície. O stretnutí informovala tlačová služba Lukašenka.

slovakia

left justify in out

Stretnutie vo vyšetrovacej väzbe

Šéf Bieloruska Alexander Lukašenko sa vo vyšetrovacej väzbe stretol s vodcami bieloruskej opozície. Rozhovor prezidenta so zatknutými aktivistami a politikmi trval viac ako štyri hodiny, obsah ich rozhovoru však nie je známy.

 

Tlačová služba bieloruského prezidenta informovala, že Lukašenko sa vo vyšetrovacej väzbe KGB v Minsku stretol s predstaviteľmi opozície. Zverejnila fotografiu zo stretnutia, na ktorom je vidno Lukašenka ako aj Viktora Babaryka, ktorý bol považovaný za hlavného uchádzača o víťazstvo v prezidentských voľbách, jeho syna Eduarda a niekoľkých členov opozičnej Koordinačnej rady.

 

img

 

Viktor Babaryko bol zatknutý v júni a je obvinený z prania špinavých peňazí, daňových únikov a úplatkov. Na základe toho ho Ústredná volebná komisia Bieloruska odmietla zaregistrovať ako kandidáta na prezidenta.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Bielorusku bol zadržaný hlavný súper Lukašenka v prezidentských voľbách

 

Ústavná reforma

Nie je známe, o čom presne sa hovorilo na stretnutí Lukašenka so zatknutými opozičníkmi. Lukašenkova tlačová služba uviedla, že bieloruský prezident chce "počuť názory všetkých" a počas schôdze hovoril o implementácii ústavnej reformy v krajine. Konkrétne uviedol, že "ústava sa nepíše v uliciach".

 

Lukašenko už skôr navrhoval zmeniť a doplniť ústavu. Podľa jeho názoru by to mohlo vyriešiť politickú krízu, ktorá prepukla v Bielorusku po prezidentských voľbách.

 

Telefonát manželov Cichanovských

Po stretnutí tiež vyšlo najavo, že ďalšiemu zatknutému opozičníkovi, blogerovi Sergejovi Cichanovskému bolo umožnené volať jeho manželku, Lukašenkovu súperku v prezidentských voľbách, Svetlanu Cichanovskú.

 

img

 

Časť telefonátu bola nahraná a zverejnená na YouTube. Tento rozhovor medzi manželmi bol prvý za posledné štyri mesiace, ktoré uplynuli od zatknutia Sergeja Cichanovského. Zadržali ho v máji a obvinili z marenia volieb a prípravy na hromadné nepokoje.

 

Neskôr Svetlana Cichanovská komentovala stretnutie Lukašenka so zatknutými predstaviteľmi opozície.

 

"Tieto udalosti sú výsledkom nášho tlaku. Týmto stretnutím Lukašenko uznal existenciu politických väzňov, ktorých predtým označoval za zločincov. A ak chcel preukázať svoju pripravenosť na dialóg, musí okamžite prepustiť politických väzňov," uviedla líderka opozície.

 

"Vo väzenskej cele nedochádza k dialógu. Lukašenko hovorí o ústavnej reforme, robí to však len preto, aby oslabil náš protest. Budeme naďalej stáť pevne a pokojne usilovať o nové voľby," dodala Cichanovská.

 

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, vo voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR O osude Lukašenka rozhodne Kremeľ, ktorý má s Bieloruskom vlastné plány

 

Po vyhlásení výsledkov, ktoré opozícia označila za sfalšované, vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty, ktoré doposiaľ neustali.

 

Ministri Európskej únie sa v zásade rozhodli uvaliť sankcie proti režimu staronového bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v súvislosti s údajne zmanipulovanými prezidentskými voľbami a potlačovaním protestov.

 

Súvisiace články: Medzinárodný tím preverí brutalitu a porušovanie ľudských práv v Bielorusku, zapojilo sa aj Slovensko

 

Lukašenko nie je legitímnym prezidentom Bieloruska, vyhlásila EÚ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies