Do Británie sa od začiatku roka doplavilo vyše 10.000 migrantov

NETKY.SK • 19 Jún 2023, 08:30 • 2 min
Do Británie sa od začiatku roka doplavilo vyše 10.000 migrantov

LONDÝN - Počet migrantov prichádzajúcich do Británie na malých člnoch presiahol od začiatku tohto roka číslo 10.000.

slovakia

left justify in out

Počet migrantov prichádzajúcich do Británie na malých člnoch presiahol od začiatku tohto roka číslo 10.000, vyplýva z údajov, ktoré v nedeľu zverejnila tamojšia vláda. TASR informuje v pondelok na základe správy agentúry AFP.

 

Predbežná bilancia za toto obdobie do soboty 17. júna predstavuje presne 10.139 migrantov. Je to o vyše 1000 príchodov menej než počas rovnakého obdobia minulého roka. Počet migrantov prichádzajúcich do Británie cez Lamanšský prieliv sa v uplynulých dňoch zvýšil v dôsledku horúčav, pričom ďalších 486 ľudí prišlo do krajiny v piatok a 374 v sobotu. Minulú nedeľu bol presiahnutý najvyšší počet príchodov počas jediného dna tohto roka, keď sa na nebezpečnú cestu vydalo 549 ľudí. Konzervatívny britský premiér Rishi Sunak opakovane prisľúbil "zastavenie člnov" s migrantmi a otázku nelegálnej migrácie zaradil medzi svoje najvyššie priority, pripomína AFP.

 

Prisťahovalectvo je v Spojenom kráľovstve dlhodobo kľúčovou politickou otázkou a bolo jedným z hlavných otázok v referende o brexite v roku 2016, počas ktorého krajina vystúpila z Európskej únie (EÚ). Pokusy poslať neúspešných žiadateľov o azyl do Rwandy – vyvolané bezprecedentným počtom až 45.755 príchodov v roku 2022 – zablokovali súdy. Sunak tiež minulý mesiac oznámil opatrenia na obmedzenie miery legálneho prisťahovalectva, ktorú označil za "príliš vysokú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies