V Tatranskom národnom parku sa starajú o bocianích pacientov

NETKY.SK • 12 December 2023, 12:30 • 2 min
V Tatranskom národnom parku sa starajú o bocianích pacientov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Do voliéry Správy TANAP-u v Liptovskom Mikuláši pribudli dva na toto ročné obdobie nezvyčajné živočíchy – bociany biele (Ciconia ciconia). Keď naberú pod dohľadom tatranských zoológov sily, prevezú ich na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu.

slovakia

left justify in out

Zoológovia ostali verní tradícii a pomenovali bociany Kornel a Barbora – podľa mien, ktorým v kalendári patrili dni, keď ich odchytili. Vysileného Kornela našli koncom novembra v obci Uhorská Ves a Barboru začiatkom decembra na skládke odpadu pri Liptovskom Hrádku. Príchod mrazov a sneženie zapríčinili, že oba vtáky boli podchladené a vyhladované. Podľa nezameniteľného čísla na ornitologickom krúžku zoológovia vedia, že jedného z bocianov okrúžkovali v Poľsku. „Ornitologický krúžok je ako vtáčí pas, z ktorého môžeme vyčítať mnoho cenných informácií – kde a kedy sa jedinec narodil, alebo kto ho v ktorom meste krúžkoval,“ vysvetľuje Erika Feriancová, zoologička Správy Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici.

Sťahovavé vtáky v posledných rokoch menia svoje správanie. „Ako keby spohodlneli. Dôvodom môže byť nielen teplejšie počasie súvisiace s globálnym otepľovaním, ale aj ľahko dostupná potrava, napríklad práve na skládkach komunálneho odpadu. Nejde pritom len o zvyšky jedál, ale predovšetkým o hlodavce, dážďovky, larvy a iné živočíchy,“ doplňuje Feriancová. Bociany sa tak podľa jej slov pridávajú k iným druhom vtákov ako čajky, havrany, krkavce, ale aj k mnohým spevavcom. Kedykoľvek sa im naskytne ľahko dostupná potrava, ktorú nemusia loviť, nepohrdnú ňou.

 

Bociany sú momentálne v starostlivosti zoológov z pracoviska Správy TANAP-u v Liptovskom Mikuláši, ktorí ich pravidelne kŕmia. Keď pernatí oneskorenci naberú dostatok síl, čaká ich prevoz na juh Slovenska, aby tam prečkali zimu v teplejšom podnebí.

 

Spoločenská hodnota jedného bociana bieleho je 3 000 eur. Ide o druh európskeho významu a na jeho ochranu sa vyhlasujú chránené územia. Záchrana každého ohrozeného živočícha má pre túto planétu zmysel a je nevyčísliteľná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TANAP, Foto: TANAP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies