Dnes si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine

NETKY.SK • 4 Február 2024, 09:25 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine

Svetový deň boja proti rakovine si každoročne pripomíname 4.februára. Táto iniciatíva bola vyhlásená Úniou pre medzinárodnú kontrolu rakoviny v roku 2000 a odvtedy sa každý rok po celom svete konajú stovky aktivít a podujatí, ktoré upozorňujú na problémy súvisiace s týmto ochorením. Tohtoročná kampaň pokračuje v téme: „Odstráňme rozdiely v starostlivosti“ (Close the care gap), ktorá bola vyhlásená v roku 2022 a potrvá do konca roka 2024.

slovakia

left justify in out

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v roku 2020 pribudlo na celom svete 19,3 milióna nových onkologických prípadov. Na Slovensku bolo diagnostikovaných vyše 30 tisíc ľudí s týmto ochorením. V súčasnosti sú onkologické ochorenia na Slovensku v počte úmrtí na druhom mieste  po srdcovocievnych chorobách. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia u žien aktuálne patrí rakovina prsníkarakovina hrubého čreva a konečníka. U mužov dominuje rakovina hrubého čreva a konečníka nasledovaná rakovinou pľúc.

 

Znížiť riziko vzniku rakoviny môžeme celkovou zmenou životného štýlu a prevenciou. Medzi najvýznamnejšie opatrenia, ktoré môžeme urobiť, je  osvojenie si správnych návykov, medzi ktoré patrí  správna výživa, pravidelný pohyb v trvaní aspoň 30 minút denneudržanie si optimálnej telesnej hmotnosti. Odporúča sa eliminovať negatívne vplyvy ako je fajčenie, konzumácia alkoholu a nadmerný stres.

Keďže onkologické ochorenie sa v počiatku neprejavuje žiadnymi výraznými alebo minimálnymi príznakmi, netreba zabúdať ani na pravidelné preventívne prehliadky u lekára. Ministerstvo zdravotníctva v SR v spolupráci s Národným onkologickým inštitútom spustili spoločnú informačnú kampaň „Onkokontrola“. Kampaň sa zameriava na zvýšenie účasti na 3 skríningoch, ktoré môžu zachrániť život: rakoviny krčka maternice, rakovina prsníka a rakovina hrubého čreva a konečníka.

 

Pri príležitosti Svetového dňa proti rakovine, v rámci realizácie prevencie a informovanosti širokej verejnosti, Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici oslovil základné a stredné školy v spádovej oblasti s ponukou interaktívnych zdravotno-výchovných aktivít. V priebehu celého februára si žiaci vypočujú prednášky na témy: fajčenie a rakovina pľúc, prevencia rakoviny prsníka, prevencia rakoviny semenníkov, prevencia rakoviny krčka maternice a HPV infekcia. Pre ľudí v produktívnom a seniorskom veku ponúkame možnosť účasti na prednáške o prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Úsek regionálneho hygienika a generálneho tajomníka služobného úradu, Foto: Zdravie / Shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies