Izrael a Hamas vedú nepriame rokovania o oslobodení 50 rukojemníkov

NETKY.SK • 24 Október 2023, 10:00 • 2 min
Izrael a Hamas vedú nepriame rokovania o oslobodení 50 rukojemníkov

JERUZALEM - Izrael a radikálna palestínska organizácia Hamas vedú prostredníctvom Egypta a Kataru rokovania o prepustení ďalších 50 rukojemníkov, ktorí boli zavlečení do palestínskeho pásma Gazy počas palestínskeho útoku na Izrael z 7. októbra. Pre spravodajský web The Times of Israel (TOI) to uviedol nemenovaný vysokopostavený diplomat.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rozhovory napredovali, ale v pondelok rokujúce strany narazili na prekážku, dodal diplomat, čím podľa TOI potvrdil článok amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorého Hamas začal podmieňovať prepustenie 50 rukojemníkov s dvojakým občianstvom dovozom pohonných hmôt do Gazy.

Izrael túto požiadavku odmietol s tým, že prepravu paliva do Gazy umožní len vtedy, ak bude prepustených všetkých približne 220 rukojemníkov, uvádza sa v správe WSJ.


Presný počet rukojemníkov stále nie je známy a dokonca nie všetci sú zajatcami Hamasu, píše TOI.

Radikálna organizácia Palestínsky islamský džihád totiž tvrdí, že zadržiava 30 "svojich" zajatcov. Pri vpáde kománd Hamasu sa totiž na územie Izraela infiltrovali aj Palestínčania, ktorí nefigurujú v radoch bojovníkov Hamasu.

Pokiaľ ide o dodávky paliva, riaditeľ agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) pre Gazu Thomas White v pondelok upozornil, že zásoby pohonných látok pre nákladné autá má UNRWA už len na tri dni. Ak nebude možné natankovať, distribúcia pomoci sa zastaví, upozornila OSN.

Na palivo sú odkázané aj nemocnice v Gaze, ktoré takto udržiavajú v chode svoje generátory napájajúce život zachraňujúce prístroje pre ťažko chorých či predčasne narodené deti.

Izrael v tejto situácii argumentuje, že palivo, ktoré by bolo teraz dodané do Gazy, by skonfiškoval Hamas na vojenské účely, keďže očakáva inváziu izraelskej armády územie severu pásma Gazy.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk požiadal v pondelok o okamžité prímerie v pásme Gazy. Americký prezident Joe Biden však v pondelok vyhlásil, že akékoľvek rokovania o prímerí v pásme Gazy sa môžu uskutočniť až po tom, ako Hamas prepustí všetkých zadržiavaných rukojemníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: TASR / AP (na titulnej snímke Jocheved Lifšicová podáva ruku členovi palestínskeho militantného hnutia Hamas po jej prepustenú do rúk Červeného kríža na neznámom mieste)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies