Daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky bude pre nové úvery ešte výhodnejší

NETKY.SK • 9 Február 2024, 12:07 • 2 min
Daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky bude pre nové úvery ešte výhodnejší

V daňovom priznaní je aj v tomto roku možnosť uplatniť si daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky pre mladých ľudí do 35 rokov, pričom pre nové úvery uzatvorené v tomto roku sú pripravené ešte výhodnejšie podmienky pri uplatnení si daňového bonusu ako majú tie, ktoré si bankoví klienti uzatvorili v predchádzajúcich rokoch. Kto a ako si ich môže uplatniť, a v čom budú spočívať atraktívnejšie podmienky, a čo je, naopak, po novom potrebné splniť, vysvetlíme v našom texte.

slovakia

left justify in out

Aké sú súčasné podmienky

Pre uplatnenie si daňového bonusu na zaplatené úroky z hypotekárneho úveru je stanovených niekoľko podmienok. Môžu ho využiť len mladí ľudia do 35 rokov, ktorí si počas prvých piatich rokov splatnosti úveru majú možnosť každoročne znížiť daň, a to v súčasnosti najviac o 400 eur ročne. Veková podmienka platí pre všetkých zúčastnených na úvere, teda pre hlavného dlžníka aj spoludlžníka.

 

Zmluva o úvere na bývanie musí mať stanovený účel nadobudnutia, výstavby, rekonštrukcie alebo údržby nehnuteľnosti. Bonus sa preto nevzťahuje na refinančné alebo bezúčelové hypotéky. Nehnuteľnosť sa tiež musí nachádzať na území Slovenska a musí byť určená na bývanie.

 

„Dôležitým faktom je, že daňový bonus na zaplatené úroky sa vzťahuje na úvery poskytnuté po 31. decembri 2017,“ uvádza riaditeľka pre úvery spoločnosti Fingo.sk Eva Šablová.

 

Pozor na maximálny príjem

Podmienky sa vzťahujú aj na príjem dlžníka ku dňu podpisu zmluvy o úvere, pričom platí, že jeho priemerný mesačný príjem v kalendárnom roku, ktorý predchádza roku podpisu zmluvy o úvere, nepresiahol 1,3-násobok priemernej mzdy na Slovensku.

 

To znamená, že ak žiadateľ o úver podpisoval úverovú zmluvu napríklad v roku 2023, jeho maximálny mesačný príjem sa počíta podľa roku 2022. Priemerná hrubá mzda v Slovenskej republike bola v tom roku 1 304 eur, čo pre splnenie nároku na daňový bonus znamená maximálny príjem do 1 695,20 eura. Pri viacerých žiadateľoch o úver, napríklad v prípade manželov či partnerov, sa tento príjem zdvojnásobí, čiže spoločný príjem nemohol presahovať 3 390,40 eura.

 

Podmienka maximálneho príjmu musí byť splnená v období posudzovania hypotéky. V ďalších rokoch splácania už príjem môže byť vyšší, pričom nárok na daňový bonus klient nestratí. Môže si ho uplatňovať počas piatich rokov od začiatku úročenia hypotéky.

 

Príjmové stropy pre uplatnenie daňového bonusu päť rokov spätne

Pre tých, ktorí hypotéku podpisovali skôr ako v roku 2023, platia tieto príjmové stropy na uplatnenie si daňového bonusu na zaplatené úroky:

  • Pri podpise hypotéky v roku 2022 bol príjmový strop pre daňový bonus 1 574,30 eura pri jednom žiadateľovi, pri dvoch spoludlžníkoch 3 148,60 eura.
  • Pri podpise hypotéky v roku 2021 bol príjmový strop pre daňový bonus 1 472,90 eura pri jednom žiadateľovi, pri dvoch spoludlžníkoch 2 945,80 eura.
  • Pri podpise hypotéky v roku 2020 bol príjmový strop pre daňový bonus 1 419,60 eura pri jednom žiadateľovi, pri dvoch spoludlžníkoch 2 839,20 eura.
  • Pri podpise hypotéky v roku 2019 bol príjmový strop pre daňový bonus 1 316,90 eura pri jednom žiadateľovi, pri dvoch spoludlžníkoch 2 633,80 eura.
  • Pri podpise hypotéky v roku 2018 bol príjmový strop pre daňový bonus 1 240,20 eura pri jednom žiadateľovi, pri dvoch spoludlžníkoch 2 480,40 eura.

Aktuálne ako polovica zaplatených úrokov

Daňový bonus sa v súčasnosti vypočítava ako 50 % zo zaplatených úrokov počas roku 2023, maximálne z výšky úveru 50-tisíc eur. Výška daňového bonusu je ohraničená maximálnou sumou 400 eur, a o vypočítaný bonus si potom daňovník zníži vypočítanú daň z príjmu.

 

Po novom platia vyššie limity

Nové podmienky pre uplatnenie tohto daňového bonusu platia od roku 2024, čo znamená, že sa vzťahujú na tých, ktorí si zmluvu o úvere uzatvorili od 1. januára 2024. Uplatniť si ho následne budú môcť klienti v daňovom priznaní v budúcom roku za rok 2024.

 

„Od roku 2024 sa maximálna výška daňového bonusu pre ľudí do 35 rokov rozšíri na celú výšku úveru, čiže sa nebude počítať z maximálnej sumy 50-tisíc eur. Zároveň sa príjmový strop klientov zvýši z 1,3-násobku na 1,6-násobok priemernej mzdy a zvyšuje sa aj maximálna výška bonusu, a to zo 400 na sumu 1 200 eur,“ približuje E. Šablová.

 

Vzniká však aj jedna nová podmienka, ktorá dosiaľ nebola sledovaná. Nárok na tento daňový bonus sa môže uplatniť len vtedy, ak predmetná nehnuteľnosť slúži výlučne na vlastné trvalé bývanie alebo na bývanie spolu s blízkymi osobami, pričom hypotéka sa nesmie vzťahovať na prenajímanú nehnuteľnosť.

 

Stačí priložiť potvrdenie z banky

Pre uplatnenie daňového bonusu na zaplatené úroky v tomto roku musí daňovník predložiť potvrdenie o výške zaplatených úrokov z banky, kde úver čerpá. Banky zvyknú potvrdenia posielať aj automaticky buď elektronicky do internetbankingu klienta, alebo na jeho korešpondenčnú adresu. Toto potvrdenie daňovník odovzdá svojmu zamestnávateľovi spolu so žiadosťou o ročné zúčtovanie najneskôr do 15. februára 2024.

 

Druhou možnosťou v prípade podávania daňového priznania, napríklad pre samostatne zárobkovo činnú osobu, je, že potvrdenie stačí priložiť k daňovému priznaniu do 31. marca 2024. Ak daňovník požiada o odklad podania daňového priznania, lehota na podanie daňového priznania spolu s potvrdením sa predĺži do 30. júna 2024.

 

K hypotéke sa vzťahuje ešte jeden nový daňový bonus

V tomto roku je okrem daňového bonusu na zaplatené úroky z hypotéky v tohtoročnom daňovom priznaní za rok 2023 možnosť uplatniť si prípadne aj nový jednorazový daňový bonus na zvýšené splátky hypotéky z dôvodu nárastu úrokových sadzieb v minulom roku. Aj tu však platia určité podmienky nároku, pričom nie každý má na tento daňový bonus automaticky nárok. Daňovník si však môže zvoliť a uplatniť len jeden z týchto bonusov, čiže nie je možné kombinovať oba daňové bonusy naraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Finanzpartner / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies