Vláda predĺžila dočasné útočisko a mení príspevok za ubytovanie pre utečencov. Čo to pre poskytovateľov azylu znamená?

NETKY.SK • 21 Február 2024, 15:10 • 2 min
Vláda predĺžila dočasné útočisko a mení príspevok za ubytovanie pre utečencov.  Čo to pre poskytovateľov azylu znamená?

Uznesenie predložené na rokovaní vlády ministrom Matúšom Šutajom Eštokom predlžuje platnosť štatútu dočasnej ochrany do 4. marca 2025. Ide o predĺženie na základe vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ 2023/2409 prijatého 19. októbra 2023.

slovakia

left justify in out

Dôvodom predĺženia je takmer dva roky trvajúci vojnový konflikt Ruska proti Ukrajine. Civilnému obyvateľstvu prichádzajúcemu z Ukrajiny do Európskej únie je týmto spôsobom umožnená dostupnosť núdzového ubytovania, základnej zdravotnej starostlivosti, prístupu na trh práce ako aj do školského systému.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zároveň na rokovaní predložil návrh nového nariadenia, ktoré mení výšku poskytovaného príspevku za ubytovanie odídenca. Po novom tak ubytovatelia dostanú za noc ubytovania odídenca 5 EUR. Táto suma je rovnaká pri všetkých odídencoch bez rozdielu veku.

V tejto nadväznosti sa zároveň menia aj súhrnné sumy príspevkov v závislosti od počtu obytných miestností.

Príspevok za ubytovanie odídenca bude poskytovaný do 31. 3. 2024. Ministerstvo vnútra zároveň pripravuje novelu zákona o azyle, ktorá bude riešiť dlhodobú udržateľnosť poskytovanej pomoci pri ubytovaní odídencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: MV SR, Foto: TV noviny
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies