Dnes oslavujeme Medzinárodný deň Dunaja

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 09:26 • 2 min
Dnes oslavujeme Medzinárodný deň Dunaja

BRATISLAVA - Celý svet si dnes pripomína Medzinárodný deň Dunaja. Ministerstvo životného prostredia ho spolu s jeho rezortnými organizáciami oslávilo v sobotu 22. júna podujatím pod názvom Deň Dunaja 2013.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA ďalej informoval Tlačový odbor rezortu životného prostredia, miestom oslavy boli priestory envirorezortu aj samotný Dunaj v Bratislave. Spoluorganizátormi boli Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik. Okrem nich však aj ďalšia rezortná organizácia rezortu, Slovenský hydrometeorologický ústav, zorganizovala vo štvrtok 27. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja vedecký seminár o rieke Dunaj a jej charakteristikách. Išlo o Dunaj ako symbol integrácie a spolupráce, povodie Dunaja, hydrologické charakteristiky, kvalitu vôd v povodí Dunaja, hydrologické predpovede a výstrahy pre slovenskú časť Dunaja či monitorovanie klímy v oblasti slovenskej časti toku.

Oslava Dňa Dunaja počas uplynulého víkendu priniesla informácie o našom veľtoku, poznávanie živých dunajských rýb, interaktívnu výstavu o Dunajských luhoch alebo hru na kajakára. Návštevníci podujatia mohli bezplatne získať lístky na vyhliadkovú plavbu po Dunaji aj s odborným výkladom a pozreli si vypúšťanie malých jeseterov do dunajských vôd. Na deti čakali rôzne súťaže a atrakcie. Ceny získali aj najúspešnejší mladí umelci, ktorí sa zapojili do Slovenského kola medzinárodnej súťaže Dunajský majster umenia. Nechýbala príležitosť vyskúšať si netradične na suchu pretekárske kajaky a pre tých, ktorí majú radi modernú hudbu a tanec, bol pripravený hudobný program v podaní mladých umelcov. Na podujatie prišiel aj skutočný Dunajský vodník. Na podujatí premietali taktiež nový film o Dunaji, ktorý získal cenu na Medzinárodnom festivale filmov o životnom prostredí Envirofilm 2013. 

Deň Dunaja (Danube Day) je sviatok, ktorý spája národy žijúce v povodí druhej najväčšej rieky v Európskej únii. Deň Dunaja prispel k vytvoreniu spoločnej tzv. “Dunajskej identity” pre ľudí žijúcich v jeho povodí tak, aby si uvedomovali, že aj napriek odlišnej kultúre a histórii sú spoluzodpovední za jeho ochranu. Tradícii osláv predchádzal „Dohovor o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja“, ktorý uzavreli zástupcovia podunajských krajín EÚ v Sofii v júni 1994. Desať rokov od podpisu dohovoru vyhlásila Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) deň podpisu za „Danube Day - Deň Dunaja“. Všetky krajiny zúčastnené na tomto dohovore sa zaviazali každoročne usporiadať oslavu sviatku symbiózy rieky a človeka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies