Život nie je čiernobiely

NETKY.SK • 8 Marec 2023, 12:49 • 2 min
Život nie je čiernobiely

BRATISLAVA - S potešením Vás pozývame na výstavu “Život nie je čiernobiely”, na ktorej predstavi svoju tvorbu Veronika Fodorová a syn Oskar. Výstavu realizujeme v termíne do 14.04.2023 v galérii reštaurácie Sajado, Eurovea Galleria na Pribinovej 8 v Bratislave.

slovakia

left justify in out

HODNOTENIE KURÁTORA

Mária Horváthová: 

Veronika Fodorová vo svojej ranej tvorbe vychádzala z úzkeho prepojenia pôvodnej detskej tvorby s modernými grafickými technikami. Prvotnou inšpiráciou boli pre ňu spočiatku kresby jej vlastných detí, najmä syna Oskara, neskôr i detí z blízkeho okolia, ba i zo zahraničia. Jej diela vznikali kombináciou autentickej detskej kresby a autorských grafických zásahov do jednotlivých prvkov pôvodného diela.
Dnes nachádza autorka inšpiráciu v celkom inom svete, najmä v nekonečnom tvarovom a farebnom bohatstve prírody. Očarila ju najmä exotika Mexika a ázijských civilizácií svojou magickou tajomnou atmosférou a odkazmi na prastaré životné princípy a nevyhnutnosť hľadania duchovnej i fyzickej rovnováhy. Bujná vegetácia, kvety, listy, stromy i rozmanité vtáky, ako pávy, kolibríky, holubice poskytli autorke možnosť interpretovať širokú škálu výjavov reflektujúcich jej vnútorný pocitový svet a vlastné súkromné mytológie, v ktorých sa spájajú príbehy, zážitky, spomienky i fantázia.
Metafora a symbol zohrávajú v tvorbe Veroniky Fodorovej výnimočnú úlohu. Vták je stelesnením spolupatričnosti a slobody, páv zas krásy, čistoty a zároveň i energie. Kolibrík symbolizuje pôžitok zo života a ľahkosť bytia a holubica lásku, mier a harmóniu. Postava Budhu predstavuje odvahu a ponúka ochranu pred strachom i hnevom. Frida Kahlo je zas metaforou ženskej obetavosti a vnútornej sily. Samotná autorka vníma túto jedinečnosť imaginácie ako možnosť odhaľovania skutočnej podstaty života a proces tvorby sa preto pre ňu stáva nielen kreatívnou prácou, ale zároveň i formou nachádzania vnútornej harmónie a rovnováhy, ktorú zároveň do svojich diel vnáša a ďalej posúva divákom.
Svoje diela realizuje certifikovanou fine art tlačou, ktorú ručne dotvára najmä akrylovými fixkami s metalickými odtieňmi. Do farebných tvarov a línií vkresľuje raz jemné, inokedy robustnejšie body, ktoré rozžiaria kompozíciu a umocňujú pocit priestoru, takže dielo pôsobí autentickejšie a živšie a stáva sa plnohodnotným unikátom. V tejto súvislosti sa naplno prejavuje autorkin vycizelovaný zmysel pre dekoratívny detail, ornamentiku a kombinovanie rozmanitých vzorov.
Kolekciu diel vybratých pre Galériu Sajado doplnila Veronika Fodorová štyrmi mimoriadne pozoruhodnými kompozíciami, ktoré vznikli pred štyrmi rokmi a sú vlastne výsledkom autorkinej spolupráce s jej vtedy 12-ročným synom Oskarom. Oskar je autorom príbehu „Vesmírne zvieratá“, ktorý zobrazil v cykle dvanástich kresieb, kde nakreslil svoju víziu záchrany ľudstva na fantastických vesmírnych lodiach predstavujúcich rozmanité zvieratá, ako veľryba, chobotnica, gorila, či tučniak a iné. Oskar vyrozprával a ceruzkou nakreslil príbeh a jeho mama Veronika Fodorová ho následne v počítači dotvorila a fine art tlačou vytlačila na bavlnený papier. Samotná kresba zostala pritom nezmenená a jej línia zachovaná. Vzniklo tak špecifické dielo, ktoré reflektuje spomienku na detstvo v jej „najúprimnejšej podstate,” je plné symboliky a odráža výsledok výtvarného dialógu, predstavujúc okamih zastavenia sa v priestore a v čase.

 

VERONIKA FODOROVÁ
 

Narodila sa 6. novembra 1980 v Bratislave. Po absolvovaní ľudovej školy umenia v triede prof. Ladislava Čarného študovala v rokoch 1994 – 1998 textilný dizajn a propagačné výtvarníctvo na Strednej umeleckej škole v Bratislave. V rokoch 1998 – 2001 študovala na Universität für angewandte Kunst vo Viedni odbor grafický dizajn u prof. Tina Erbena a v rokoch 2003 – 2006 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na katedre sochy u prof. Juraja Meliša, kde absolvovala bakalárske štúdium.
Dnes žije v Kitsee a venuje sa maľbe a kresbe v kombinácii s digitálnymi tlačovými technikami. Je členkou Spolku výtvarníkov Slovenska a svoje diela predstavila na viacerých výstavách na Slovensku, v Rakúsku a v Mexiku.
Okrem voľnej umeleckej tvorby je i autorkou mnohých vizuálov a produktov pre deti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona