Ľudstvo vyčerpalo pre rok 2020 všetky zdroje, ktoré je schopné príroda počas roka znova vyprodukovať

NETKY.SK • 24 August 2020, 20:17 • 2 min
Ľudstvo vyčerpalo pre rok 2020 všetky zdroje, ktoré je schopné príroda počas roka znova vyprodukovať

Od soboty 22. augusta žije ľudstvo na ekologický dlh. Na svojom profile na sociálnej sieti to uviedol Inštitút environmentálnej politiky (IEP).

slovakia

left justify in out

Ľudstvo tak uplynulú sobotu vyčerpalo pre rok 2020 všetky zdroje, ktoré je schopné príroda počas 12-tich mesiacov opätovne vyprodukovať. 

 

Uhlíková stopa sa znížila 

Podľa IEP tak budú bohaté krajiny počas najbližších vyše štyroch mesiacov spotrebovávať zdroje na úkor budúcich generácií aj chudobnejších krajín.

V roku 2019 pripadol deň začiatku žitia na ekologický dlh na 29. júla. IEP zdôvodňuje totoročný posun o takmer mesiac utlmením ľudskej činnosti v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

 

Uhlíková stopa sa medziročne znížila o 14,5 percenta, o 8,4 percenta klesla aj celosvetová ťažba dreva. Podľa stránky overshootday.org by ľudstvo potrebovalo 1,6 planéty, aby nevytváralo žiaden ekologický dlh.

 

img

 

Ekologický dlh sa začal tvoriť v 70. rokoch
Ľudstvo začalo ekologický dlh vytvárať v 70. rokoch. Kým v roku 1970 ľudstvu vystačili obnoviteľné zdroje na celý rok. v roku 1980 už ľudstvo vyčerpalo všetky zdroje koncom októbra. 

 

V 90. rokoch sa hranica posunula na začiatok októbra a v roku 2000 sa posunula na koniec septembra. Odvtedy spotreba zdrojov opäť narástla. 

 

Najhoršia situácia za posledných 50 rokov nastala v rokoch 2018 a 2019, kedy sa spotrebovanie všetkých zdrojov, ktoré dokáže Zem vyprodukovať za jeden rok, posunulo na koniec júla.

 

Prezidentka napísala tvrdé slová o spotrebe, koho zahanbila?

 

Koronavírus spôsobuje v Číne dramatický pokles emisií

 

Emisie uhlíka sa musia znížiť, inak svet čaká katastrofa, varuje OSN



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies