Dizajnérka navrhla vyhrievanú kúpeľňovú stenu: Má ženám uľaviť pri menštruácii

NETKY.SK • 10 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Dizajnérka navrhla vyhrievanú kúpeľňovú stenu: Má ženám uľaviť pri menštruácii

Medzinárodne pôsobiaca dizajnérka Lauren Leeová navrhla nevšednú vyhrievanú stenu pre verejné toalety, ktorá vzbudila veľký záujem verejnosti.

slovakia

left justify in out

Jej dielo má ženám uľaviť od menštruačných ťažkostí, alebo ich aspoň zmierniť. Nevšedný priekopnícky projekt si vzápätí našiel svoje priaznivkyne.

 

Projekt dizajnérky Leeovej zvíťazil v študentskej kategórii súťaže Fast Company 's World Changing Ideas Awards 2018 určené pre projekty, ktoré dokážu zmeniť svet.

 

Server Fast Company informoval, že zatiaľ čo vyhrievané podlahy sa v kúpeľniach a na toaletách stali bežnou vecou, ​​vyhrievaná stena je v tejto oblasti novinkou. Poskytuje ženám teplé miesto, o ktoré sa môžu oprieť a zmierniť tak kŕče. Priestor im navyše ponúka súkromie a možnosť odpočinúť si.

 

Podľa dizajnérky ženy málokedy nájdu mimo domova prostredie, ktoré by bolo prispôsobené ich problémom. Podľa nej je všeobecne skôr cieľom, aby boli ženské problémy neviditeľné a architektúra a verejné priestory to svojou podobou odrážajú.

 

Rozhodla sa preto vytvoriť plasticky tvarované keramické obklady, ktoré fungujú na podobnom princípe ako vyhrievaná podlaha, ale sú umiestnené v stenách. Obklady sú tvarované tak, aby umožnili ženám prehriať si podbruško alebo dolnú časť chrbta.

 

Dizajnérka testovala rôzne tvary na dobrovoľníčkach a sledovala, kedy sa cítili najpohodlnejšie. Po obdržaní spätnej väzby zistila, že stena môže mať veľmi jednoduchú formu. Autorka by si priala, aby podobné prostredie bolo v budúcnosti na toaletách rovnako bežné ako napríklad toaletný papier.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies