Summit EÚ sa pokúsi nájsť odpoveď na podobu embarga na dovoz ruskej ropy

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 11:45 • 2 min
Summit EÚ sa pokúsi nájsť odpoveď na podobu embarga na dovoz ruskej ropy

BRUSEL- Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok popoludní zídu v Bruseli na dvojdňovom mimoriadnom summite, aby prediskutovali bezpečnostnú situáciu v Európe a dôsledky ruskej agresie voči Ukrajine po tom, ako neuspeli tri týždne trvajúce diplomatické snahy o vyrokovanie kompromisu pre prijatie šiesteho sankčného balíka voči Rusku, ktorý sa týka aj embarga na dovoz ruskej ropy.

slovakia

left justify in out

Dvojdňové stretnutie šéfov vlád a hláv štátov EÚ, ktoré sa začne v pondelok okolo 14.00 h, obsahuje komplex rokovaní zameraných na otázky, ako je ruská agresia na Ukrajine, spoločná obrana a energetická a potravinová bezpečnosť. Slovensko na summite zastupuje predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

 

img

 

Výsledok summitu je otázny, pretože do posledných chvíľ pred začatím zasadnutia Európskej rady pokračovali diplomatické pokusy o dosiahnutie kompromisu na embargo ruskej ropy. Voči tomuto návrhu bojuje Maďarsko, ktoré za svoj súhlas pre embargo žiada multimiliardové finančné kompenzácie zo strany Európskej komisie.

 

Veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) sa aj v nedeľu pokúšali preskúmať možnosti kompromisu, avšak bez príliš optimistických vyhliadok, a preto v rokovaniach pokračujú nečakane aj v pondelok dopoludnia v snahe dospieť k výsledkom, ktoré by následne mohli odobriť premiéri a prezidenti.

 

Jedným z návrhov, ktoré predložilo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ, je dočasne vylúčiť dodávky ropy cez ropovod Družba z ropného embarga a uvaliť sankcie len na ropu dovážanú do Únie tankermi po mori.Ropovod Družba zaisťuje tretinu z celkových dodávok ruskej ropy do krajín EÚ.

 

img

 

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z Bruselu Slovensko a Česká republika akceptovali navrhnutú výnimku na obdobie najbližšieho dva a pol roka.

 

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok ráno na svojom účte na Twitteri naznačil, že je presvedčený, že "konečne dôjde k dohode" o budúcom balíku sankcií proti Rusku.

 

img

 

„Musíme sa rozhodnúť jednomyseľne. Diskusie sa uskutočnili v nedeľu popoludní a pokračujú dnes ráno a popoludní. Myslím si, že popoludní budeme schopní dať šéfom štátov a vlád potrebný súhlas," povedal Borrell v rozhovore, ktorý krátko pred summitom poskytol pre Radio France.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies