V ZMOS súhlasia s vyplatením kompenzácií za energie v polovičnej výške

NETKY.SK • 22 August 2023, 17:15 • 2 min
V ZMOS súhlasia s vyplatením kompenzácií za energie v polovičnej výške

Partizánske-V združení prijímajú ponuku, v ktorej bude Ministerstvo financií SR klásť dôraz na individuálne prípady

slovakia

left justify in out

V súvislosti s pandémiou, ktorú sme prežívali pred časom, museli slovenské samosprávy pre svojich obyvateľov vykonávať rôzne aktivity, ktoré ich stáli veľa financií. Keďže ich ale nemali v rozpočte, štát samosprávam "požičal" niekoľko desiatok miliónov eur. Covidové pôžičky chcel vyplatiť späť. Po pandémii však nastala energetická kríza, ktorá samosprávy opäť potiahla nadol. Zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiadali finančnú kompenzáciu vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur, predstavitelia štátu rozhodnú individuálne.

 

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí s ponukou vyplatenia kompenzácií z dôvodu vysokých cien energií. Súbežne s tým bude žiadať o odpustenie tzv. covidových pôžičiek a riešenia problémov samospráv na individuálnej báze. Rozhodla o tom Rada ZMOS na svojom online rokovaní, informoval o tom na tlačovom brífingu v Partizánskom predseda ZMOS Jozef Božik. Ponuku označil za malé víťazstvo, ktorá je podľa neho lepšia ako nič. "Ponuka, ktorá nám bola adresovaná, je presne v polovici. Na Rade ZMOS sme rozhodli, že túto ponuku prijímame s dodatkom, že súbežne s tým pôjde odpustenie tzv. covidových pôžičiek," uviedol Božik. Kompenzačná schéma je vo výške 54 miliónov eur, v prípade pôžičiek ide o sumu 152 miliónov eur. Božik pripomenul, že so splácaním úverov mali samosprávy začať v januári budúceho roka.

 

"Tým sa mestám, obciam a samosprávnym krajom čiastočne uvoľnia ruky v tom, aby si vedeli lepšie a kvalifikovanejšie pripraviť rozpočty na rok 2024 a roky 2025 a 2026," skonštatoval predseda ZMOS. ZMOS podľa neho zároveň prijíma ponuku, v rámci ktorej sa bude Ministerstvo financií SR akcentovať na individuálne prípady, pričom tieto sa budú posudzovať prísne adresne.

"Bavíme sa tam o pomoci od nula do desať miliónov eur kumulatívne," poznamenal Božik. Nevedel konkretizovať, koľko miest a obcí, ktoré by nevedeli poskytovať služby, je. "Je to do istej miery víťazstvo toho, že je to viac ako nula. ZMOS si to v plnej miere uvedomuje, preto aj tie aktivity, ktoré sme realizovali so združením SK8, považujeme za veľmi dôležité. Vnímame aj to, že premiér (Ľudovít Ódor, pozn. TASR) mal záujem pomôcť a táto ponuka je istotne lepšia ako nič," skonštatoval šéf ZMOS.

 

Samosprávy by podľa neho boli veľmi rady, keby mali peniaze na účtoch už v septembri. Božik zopakoval, že ZMOS, ako i Združenie samosprávnych krajov SK8 plánuje vyvolať rokovanie s premiérom na témy prípravy budúcoročného rozpočtu, ktorý bude podľa neho ešte ťažší. Pri východiskách rozpočtu chcú rovnako zadefinovať, koľko peňazí pôjde aj z dane z príjmu právnických osôb. Vláda minulý týždeň oznámila, že neposkytne samosprávam kompenzácie vysokých cien energií vo výške 108 miliónov eur, o ktoré pôvodne samosprávy žiadali. Ponúkla im možnosti v podobe kompenzácií, odpustenia covidových pôžičiek, prípadne riešenia problémov obcí a miest na individuálnej báze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies