Divadelný Spiš ponúkne 14 vynikajúcich inscenácií s renomovanými hercami

NETKY.SK • 26 September 2023, 16:45 • 2 min
Divadelný Spiš ponúkne 14 vynikajúcich inscenácií s renomovanými hercami

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Vo štvrtok 28. septembra sa začína najväčšia medzinárodná divadelná prehliadka profesionálnych divadiel na východnom Slovensku – Divadelný Spiš. Už 13. ročník festivalu pripravuje Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v pôsobnosti Košického samosprávneho kraja. Počas 11 dní sa na štyroch scénach návštevníkom predstaví 13 divadiel, ktoré odohrajú spolu 14 inscenácií a prinesú rôzne žánre – komédie, drámy, muzikál, rozprávku, aj pouličné divadlo.

slovakia

left justify in out

V tomto roku pricestujú do Spišskej Novej Vsi dvaja zahraniční účastníci. Už tradične je to Slovenské vojvodinské divadloBáčskeho Petrovca, ktoré ponúkne návštevníkom príbeh o láske – Kamenný chodníček v réžii Emila Spišáka. Dramaturgom inscenácie je dramaturg SD Michal Babiak, ktorý zabezpečoval aj návrh scény, kostýmov, textov piesní a hudobnú dramaturgiu. Národní divadlo Moravskoslezské z Ostravy prichádza s hudobným kabaretom Jonáš a tingl-tangl, v ktorom zaznejú nezabudnuteľné pesničky legendárnej autorskej dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

 

Renomované divadlá a herecké osobnosti

 

V Spišskej Novej Vsi sa počas festivalu zídu divadelné súbory z celého Slovenska. Na Spiš sa nakrátko presťahujú viaceré súbory z Bratislavy, ako Divadlo GUnaGU, Divadlo Aréna, Teatro Wüstenrot, ale tiež Divadelné centrum Martin, Divadlo Jonáša Záborského z Prešova a s rozprávkou Mestské divadlo Actores z Rožňavy. Domáce prostredie bude okrem hostiteľského Spišského divadla reprezentovať Divadlo Kontra s čiernou komédiou Lebka z Connenmary. Návštevníci sa môžu tešiť na mnohé herecké osobnosti ako Božidara Turzonovová, Martin Huba, Zuzana Kocúriková, Zuzana Tlučková, Maroš Kramár či Zuzana Porubjaková. Vyvrcholením festivalu bude vynikajúca monodráma Patricka Süskinda – Kontrabas z repertoáru Štúdia L+S. Už štvrťstoročie v nej hviezdi Martin Huba, ktorý v tomto roku oslávil životné jubileum 80 rokov. Okrem kvalitných inscenácií je pripravený aj sprievodný program – talkshow so známymi hercami a diskusia o témach slobody, spravodlivosti a vyrovnávaní sa s totalitnou minulosťou po dramatickom príbehu z druhej svetovej vojny Sneh nad Limbou.

Premiéra Pouličného divadla

 

Spišské divadlo na záverečný deň festivalu 8. októbra pripravuje novinku – premiéru na alternatívnej scéne SD nazvanej Pouličné divadlo. Predstavenie Panoptikum priamo na ulici ponúkne divákom okúzľujúce postavičky z rozprávok tisíc a jednej noci, rozospievaného Luciana Pavarottiho, gombíkového Charlieho Chaplina, aj mágiu benátskeho karnevalu. Pouličné divadlo podľa riaditeľa SD Radovana Michalova znamená rozšírenie o novú experimentálnu scénu a nové možnosti: „Divadelné produkcie sa tak dostanú aj do exteriéru a oslovia ľudí, ktorí bežne do kamenných divadiel nechodia.“

 

Najviac divákov v roku 2014

 

Nultý ročník festivalu Divadelný Spiš v roku 2008 si so šiestimi predstaveniami získal 880 návštevníkov. Minulý ročník festivalu, ktorý sa konal po dvojročnej pandemickej prestávke, navštívilo takmer 1 800 divákov a bol finančne najúspešnejší. Z hľadiska návštevnosti bol doteraz najlepší piaty ročník festivalu v roku 2014, kedy divadlo navštívilo 2 013 platiacich divákov. „Urobili sme všetko preto, aby sa nám oba tieto rekordy v aktuálnom ročníku podarilo prekonať,“ neskrýva optimizmus Radovan Michalov. Súčasťou festivalu je súťaž a diváci môžu na každom predstavení vyhrať niektorú z atraktívnych cien, medzi ktorými nechýba dovolenka v Grécku, víkendový wellness pobyt, kartón cestovín a ďalšie.


 
XIII. ročník prehliadky komorných inscenácií Divadelný Spiš potrvá od 28. septembra do 8. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Spišské divadlo / Veronika Fitzeková Foto: Spišské divadlo / Facebook (na fotografii predstavenie Spišského divadla s názvom Meno)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies