Eduard Heger: Rozpočtové provizórium vylučujem, zákon roka schválime

NETKY.SK • 9 December 2021, 08:17 • 2 min
Eduard Heger: Rozpočtové provizórium vylučujem, zákon roka schválime

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger vylučuje, že by sa Slovensko v úvode budúceho roka dostalo do rozpočtového provizória. Rozpočet majú aktuálne v rukách poslanci Národnej rady.

slovakia

left justify in out

img

 

Rozpočet v parlamente podľa Hegerových slov schvália. Jeho výsledná podoba bude podľa ministra financií Igora Matoviča závisieť od schválenia viacerých zákonov, ako sú výdavkové stropy, dlhová brzda či dôchodková reforma. Ak sa tieto podmienky naplnia, budúcoročný rozpočet by mal rátať so schodkom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak nie, tak Matovič avizuje viazanie časti výdavkov.

 

img

 

"Päťsto miliónov eur, ktoré sú podmienené schválením týchto reformných zákonov, sa rozdelí v rámci koalície na priority, ktoré boli prediskutované," povedal premiér.

 

Koalícia aktuálne diskutuje o výdavkových limitoch, ktoré by sa podľa premiéra do konca parlamentnej schôdze dali schváliť. "Takže v takom prípade by jedna tretina týchto peňazí bola k dispozícii," poznamenal premiér. V súvislosti so zákonom o rozpočtovej zodpovednosti povedal, že v tomto momente nevie s istotou, či sa tento návrh schváli. "Ale ak by sa schválil hoc aj začiatkom budúceho roka, na priority sa uvoľnia ďalšie peniaze," vysvetlil premiér. Podmienky ministra Matoviča podľa neho netreba chápať tak, že keď sa nestihnú splniť do konca roka, tak celá dohoda padá.

 

img

 

Pri schvaľovaní rozpočtu verejnej správy však nepredpokladá, že by došlo k zníženiu deficitu na 4,3 % HDP z pôvodného vládneho návrhu 4,94 % HDP. "Skôr to bude tak, že peniaze viazané na rozpočtové reformy sa využijú iba v prípade ich schválenia," povedal premiér. Za dôležitejšie ako samotné číslo schodku považuje presadenie reforiem, ktoré zlepšia dlhodobú udržateľnosť verejných financií.

 

Prečítajte si: Slovensko investuje milióny do elektromobility. Na čo sa môžeme tešiť?

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies