Spoločnosť Blackrock Neurotech implantovala 50 ľuďom mozgové čipy na liečbu slepoty, hluchoty a depresie

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 13:15 • 2 min
Spoločnosť Blackrock Neurotech implantovala 50 ľuďom mozgové čipy na liečbu slepoty, hluchoty a depresie

SALT LAKE CITY - Americká firma implantovala 50 čipov do mozgu ľudí, pričom vedci zo spoločnosti dúfajú, že jedného dňa budú schopní výrazne zlepšiť životy ľudí s depresiou a fyzickou paralýzou.

slovakia

left justify in out

Zariadenie sa nazýva NeuroPort Array a vyrobila ho spoločnosť s názvom Blackrock Neurotech so sídlom v Salt Lake City v Utahu. Konečným cieľom zariadenia je, aby ľudia s implantovaným čipom mohli okrem iného rozumom ovládať robotické ruky a elektrické invalidné vozíky.

 

Pre niekoho to znie príliš futuristicky a možno ani nie je príliš ďaleko od pravdy, keďže pravdepodobne to nejakú chvíľu potrvá, kým sa tieto veci skutočne dostanú mimo laboratória.

 

img

Nathan Copeland so zariadením NeuroPort Array

 

Nathan Copeland, ktorý bol účastníkom vážnej autonehody v roku 2004, je priekopníkom tejto technológie a implantát dostal v roku 2014. Utrpel vtedy vážne poranenie chrbtice, ale prostredníctvom implantátu dosiahol „senzorickú spätnú väzbu prostredníctvom intrakortikálnej mikrostimulácie,“ uvádza sa na webovej stránke spoločnosti. Povedal: „Keď sa vám stane nehoda, ako je tá moja, a ste obmedzený na to, čo môžete urobiť, a tiež obmedzený na to, v čom môžete vo svojom prostredí interagovať, robiť niečo také je veľmi cool a veľmi obohacujúce.“

 

Ukazuje to však, že v tejto oblasti robíme obrovské skoky a hranice, takže možno životy ľudí s vážnym postihnutím a inými problémami môžu obohatiť ich životy.

 

Spoluzakladateľ spoločnosti Marcus Gerhardt vysvetlil, prečo je tento vývoj taký významný, povedal: „Sme jediná spoločnosť s priamymi mozgovými BCI implantátmi u ľudí." „Naše implantovateľné zariadenia umožnili ľuďom pripojiť sa priamo k počítačom, kontrolovať robotické ruky a invalidné vozíky, hrať videohry, a dokonca znovu získať motoriku – len pomocou mozgových signálov."

 

Ak sa čudujete, ako to celé funguje, tak v podstate sa pristupuje k myšlienkam osoby, do ktorej bol čip implantovaný, prostredníctvom 100 mikroihiel čítajúcich elektrické signály, ktoré mozog vyrába. Implantát sa zachytí na signáloch produkovaných mozgom a dekóduje ich potom pomocou strojového učenia. Princíp je v skutočnosti omnoho zložitejší, no zjednodušene sa to dá interpretovať aj takto. 

 

img

priblížený záber na mikroihly zariadenia NeuroPort Array

 


V každom prípade implantát – ak sa používa správne – môže zjavne vykonávať niektoré vážne zložité úlohy, ako je používanie počítača alebo kreslenie portrétu.


Spoločnosť však bude musieť bude musieť ešte podniknúť množstvo krokov s niečím tak zložitým a potenciálne eticky náročným, ako implantovanie čipov do mozgov ľudí. Blackrock Neurotech totiž bude musieť získať súhlas FDA (Správa potravín a liečiv v USA), ak má implantát opustiť laboratórium a prepojovať sa s nástrojmi, ako aj dúfať, že zmení životy tých, ktorí ich dostanú.

 

Gerhardt povedal: "Cieľom tohto zdravotníckeho zariadenia je zvýšiť nezávislosť a mobilitu, a v konečnom dôsledku kvalitu života ľudí s ochrnutím." „Keď budú k dispozícii implantáty BCI pre domácnosť, pomôžu ľuďom vybudovať nový život, ktorý sa v dôsledku ich zdravotného postihnutia môže zdať nemožný. Myslíme si, že uvidíme, ako sa títo ľudia vrátia späť do práce, dosiahnu väčšiu nezávislosť a zapoja sa do spoločnosti novými a silnými spôsobmi."

 

"Našou dlhodobou víziou je, že naše implantáty budú ľahko dostupné ľuďom s paralýzou ako kardiostimulátory pre ľudí so srdcovými problémami. Je to určite zaujímavá oblasť, a ak získa schválenie a správne sa otestuje, môže to pre ľudí vo veľkej núdzi znamenať skutočný rozdiel."

 

img

bývalý americký prezident Barrack Obama s Nathanom Copelandom
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies