Francúzska inflácia sa v marci spomalila menej, než sa predpokladalo

NETKY.SK • 15 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Francúzska inflácia sa v marci spomalila menej, než sa predpokladalo

PARÍŽ - Francúzska inflácia sa v minulom mesiaci spomalila menej, než sa pôvodne predpokladalo. Dôvodom jej poklesu boli nižšie náklady na energie.

slovakia

left justify in out

Francúzska inflácia sa v minulom mesiaci spomalila menej, než sa pôvodne predpokladalo. Dôvodom jej poklesu boli nižšie náklady na energie. Medziročná miera inflácie v marci klesla na 5,7 % zo 6,3 % vo februári, uviedol francúzsky štatistický úrad Insee. Mierne tak revidoval svoj predbežný odhad zverejnený 31. marca, ktorý počítal so spomalením inflácie až na 5,6 %.

 

Hlavným dôvodom zníženia inflácie bol vývoj v oblasti cien energií. Tempo ich medziročného rastu v marci padlo na 4,9 % zo 14,1 % vo februári. Rast cien potravín sa, naopak, zrýchlil na 15,9 % zo 14,8 %. Ceny priemyselných tovarov stúpli o 4,8 % a ceny služieb o 2,9 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v marci zvýšili o 0,9 % po +1 % vo februári. Jej medziročné tempo kleslo na 6,7 % zo 7,3 % a medzimesačné na 1 % z 1,1 %. Harmonizovaná inflácia sa v marci takisto spomalila. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies