Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
29. máj. 2023Vilma
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
02.01.2022 16:22 Ekonomika
Hydinári varujú pred zdražovaním. Čo nás čaká?
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.01.2022 16:22 Ekonomika

Hydinári varujú pred zdražovaním. Čo nás čaká?



BRATISLAVA - Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) očakáva v roku 2022 ďalší rast výrobných nákladov v chove a spracovaní hydiny. Uviedol to pre TASR riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa neho už teraz avizujú, že od januára 2022 budú mať výrazný nárast cien energií – pri elektrickej energii o viac ako 200 % a plyne o viac ako 500 %.


„Rovnako aj výrobcovia kŕmnych zmesí avizujú v roku 2022 ďalší výrazný rast cien kŕmnych zmesí. Preto bude nevyhnutné ďalšie zvyšovanie odbytových cien za živú hydinu, vajcia, ako aj hydinové mäso tak, aby pokryli zvýšené výrobné náklady,“ priblížil.

 

 

ÚHS považuje za nevyhnutné prijať súbor účinných a najmä dlhodobých opatrení na ochranu domácich chovateľov a spracovateľov hydiny. Podľa neho nimi mali byť najmä zvýšenie odbytových cien živej jatočnej hydiny, hydinového mäsa a slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady a prinášali primeraný zisk potrebný pre ďalší rozvoj odvetvia. Rovnako aj zavedenie dlhodobej systémovej štátnej pomoci na podporu chovu hydiny v SR v rovnakej výške ako v okolitých krajinách.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku zriadia register potravín pre potravinový semafor

 

Opatreniami by mali byť aj dôsledné kontroly dovážaného hydinového mäsa, zamedzenie dovozu zdravie ohrozujúcich výrobkov na trh v SR, vedenie obyvateľov k spotrebe slovenských potravín, ako aj zavedenie povinného označovania krajiny pôvodu hydinového mäsa na hornej etikete výrobku a slovenskej vlajky pri cenovke na pultoch reťazcov pri slovenských potravinách.

 

 

Upozornil, že ak neprijmú účinné a dlhodobé opatrenia na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, v najbližšom období bude produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba na úroveň okolo 30 %.

 

„Máme dôvodné obavy, že veľké množstvo chovateľov hydiny bude musieť pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien ukončiť svoju činnosť a príde k výraznému poklesu spracovania slovenskej hydiny. Rovnako výrazne poklesne aj podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodov. Naopak, prebaľovanie a dovozy zahraničného hydinového mäsa budú výrazným spôsobom narastať,“ dodal Molnár.

 

Možno vás zaujme: Ceny energií závisia od rozhodnutí Nemecka a EÚ

 

 



reklama


Zdroj: TASR/Netky Lukáš Dedík

Foto:  TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok