OZ Za našu vodu žiada envirorezort o preverenie výstavby v Šamoríne, porušuje totož vyhlášku o ochrane vodných zdrojov

NETKY.SK • 7 Máj 2021, 10:51 • 2 min
OZ Za našu vodu žiada envirorezort o preverenie výstavby v Šamoríne, porušuje totož vyhlášku o ochrane vodných zdrojov

BRATISLAVA – Občianske združenie (OZ) Za našu vodu žiada Ministerstvo životného prostredia, aby preverilo legálnosť výstavby v Šamoríne.

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe o tom informovala Annamarie Velič z OZ Za našu vodu. Okresný úrad v Bratislave nedávno schválil vyhlášku na ochranu vodného zdroja Šamorín.

Tá má chrániť najväčšiu zásobáreň pitnej vody pred negatívnymi vplyvmi, ktoré by mohla spôsobiť výstavba v extravilánoch okolitých obcí. Podľa zistení OZ v Šamoríne aktuálne prebieha výstavba približne 400 rodinných domov na území, ktoré bolo vyhláškou zahrnuté do II. ochranného pásma.

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) uviedlo, že štátny tajomník rezortu Juraj Smatana na dnes zvolal rokovanie všetkých zainteresovaných aktérov k tejto veci.

 

 

Stretnutia sa má zúčastniť developer, zástupcovia samosprávy i príslušné okresné úrady. „Ochrana jedného z najcennejších zdrojov pitnej vody v strednej Európe má pre MŽP najvyššiu prioritu,“ povedal pre agentúru SITA Michal Cákoci z odboru komunikácie MŽP SR.

 

Rezort bude podľa neho dôsledne sledovať, či existujúce, alebo plánované stavebné činnosti v danej lokalite budú dodržiavať platnú vyhlášku, ktorou sa zabezpečuje ochrana zdroja pitnej vody na Žitnom ostrove. V prípade podozrenia na porušenie envirolegislatívy začne konať Slovenská inšpekcia životného prostredia.

„MŽP SR je presvedčené, že akékoľvek stavebné povolenia, v rámci schváleného 2. stupňa ochrany vodného zdroja Šamorín, ktoré by miestne úrady vydali, by boli v rozpore s už vydanou vyhláškou k ochrane vodárenského zdroja,“ dodal.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies