Diabolský plán: Kopilot Lubitz mohol dať kapitánovi do kávy močopudnú látku

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 17:47 • 2 min
Diabolský plán: Kopilot Lubitz mohol dať kapitánovi do kávy močopudnú látku

LONDÝN – Vyšetrovatelia havárie lietadla Germanwings, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách, majú podozrenie, že kopilot Andreas Lubitz mohol pridať do kapitánovej kávy močopudnú látku, aby ho prinútil odísť z pilotnej kabíny.

slovakia

left justify in out

Následne sa v nej podľa údajov z čiernych skriniek uzamkol, lietadlo nasmeroval k zemi a okrem seba zabil ďalších 149 ľudí. Informovala o tom britská webová stránka Mail Online. Lubitz si pred svojím činom na počítači vyhľadával informácie o metódach samovraždy a o mechanizme zamykania dverí v kokpite, vyšetrovatelia teraz zisťujú, či hľadal aj informácie o diuretikách.

 

Nemecký týždenník Bild am Sonntag, ktorý získal prepis hlasového záznamníka z kokpitu, uviedol, že Lubitz kapitána opakovane presviedčal, aby išiel na toaletu. Patrick Sondheimer totiž predtým poznamenal, že v Barcelone to nestihol. 

 

Lietadlo nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings narazilo 24. marca do vysokohorského úbočia na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu bolo 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Francúzski vyšetrovatelia už potvrdili,, že zrútenie stroja spôsobilo zámerné konanie druhého pilota Andreasa Lubitza. Podľa vyšetrovateľov z nich vyplynulo, že kopilot po vymknutí kapitána z kabíny nastavil automatické klesanie stroja k zemi a opakovane zvyšoval jeho rýchlosť až do nárazu. Lubitz aj v minulosti prejavoval samovražedné sklony a trpel depresiami.

 

Andreas Lubitz získal licenciu pilota v súlade s predpismi

 

img

 

Druhý pilot havarovaného lietadla spoločnosti Germanwings Andreas Lubitz získal svoju licenciu pilota oprávnene a jej udelenie sa uskutočnilo v súlade s predpismi. Zhodli sa na tom letecká spoločnosť Lufthansa a nemecký dozorný orgán Spolkový úrad pre letectvo (LBA), ktorého vyhlásenie dnes citovala agentúra Reuters.
     

 Vyšetrovatelia sa domnievajú, že kopilot Lubitz 24. marca zámerne havaroval s lietadlom dcérskej spoločnosti Lufthansy vo francúzskych Alpách. O život prišlo všetkých 150 osôb na palube.
      

"Dospeli sme k spoločnému záveru, že pri udeľovaní licencie pilota boli dodržané všetky príslušné postupy," uviedol dnes LBA.
      

Výkonný riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr sa v utorok stretol s prezidentom nemeckého dozorného úradu LBA Jörgom Mendelom. Obaja označili toto rokovanie za "konštruktívne".
      

Nemecké aerolínie Lufthansa, materská spoločnosť nízkonákladovej spoločnosti Germanwings, koncom marca potvrdili, že pred šiestimi rokmi vedeli, že Lubitz mal počas svojho letového výcviku epizódou "ťažkej depresie".
      

Predstavitelia LBA počas víkendu uviedli, že o Lubitzovej sérii depresií nevedeli. Lufthansa na to reagovala tvrdením, že podľa predchádzajúcich predpisov platných do roku 2013 nebolo povinné o takýchto skutočnostiach informovať LBA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies