Demokrati iniciujú podanie na ústavný súd. V stavebnom konaní sa práva musia vrátiť občanom

NETKY.SK • 28 August 2023, 15:30 • 2 min
Demokrati iniciujú podanie na ústavný súd. V stavebnom konaní sa práva musia vrátiť občanom

BRATISLAVA - Nová úprava stavebného zákona, ktorú schválili strany Smer, Hlas, Sme rodina, Republika a Oľano v máji tohto roka, údajne ohrozuje práva bežných občanov. Na tlačovej konferencii to povedal bývalý štátny tajomník MŽP a expert strany Demokrati na ochranu životného prostredia Michal Kiča. Ten zároveň pripomenul, že práve poslanci strany Demokrati na problémy spojené s touto legislatívou upozorňovali už pri jej schvaľovaní a jej negatívne dopady sa už dnes začínajú prejavovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V roku 2022 vláda Eduarda Hegera presadila zmenu stavebného zákona, ktorá skrátila dĺžku trvania stavebného konania na polovicu, po čom bol dlhoročný celospoločenský dopyt. “Po 50 rokoch sa nám podarilo urýchliť výstavbu a povoľovacie procesy s ňou spojené, ale aj zachovať práva občanov” pripomenul Michal Kiča.

 

“V apríli a máji 2023 však strany Sme rodina, Smer, Hlas, Republika a Oľano spravili zmeny v stavebnej legislatíve, ktoré zaviedli chaos do stavebných konaní a odňali práva občanov zapájať sa do konaní spojených s výstavbou a zabetónovali tam svojho nominanta. Jednoducho povedané, ak niekto schváli výstavbu továrne hneď za vašim domom, k zásahom do životného prostredia sa nebudete môcť vyjadriť. A nie, nejedná sa o mimovládky, tieto práva zobrali obyvateľom Slatinky, Oľky či Trnovca nad Váhom. Všade tam ide o závažnú výstavbu” upozornil Kiča s tým, že Demokrati na tieto riziká upozorňovali pred už troma mesiacmi. Ako mimoriadne závažný problém vníma aj zavedenie chaosu do využívania vôd.

Michal Kiča ďalej spomenul, že má informácie od viacero starostov a primátorov, ktorí netušia, čo sa stane so súčasnými stavebnými úradmi, či majú prepustiť zamestnancov, alebo sa s nimi aj naďalej ráta. “Úrad pre územné plánovanie a výstavbu pod vedením nominanta Sme rodina s nimi o tomto nekomunikuje. Problémom je aj to, že súčasné nastavenie stavebného zákona ohrozuje aj významné investície, ktoré na Slovensko v budúcnosti prídu,” konštatoval Kiča.

 

Podľa Kiču je dôležité, aby sa súčasný problematický stav urýchlene pokúsila vyriešiť aj úradnícka vláda. Avšak Demokrati pripravili podanie na Ústavný súd SR a plánujú o jeho podpore rokovať s poslancami, ktorí nepodporili v parlamente zmeny v máji tohto roku. “Máme pripravené podanie, pretože si myslíme, že odňatie práv občanom vyjadrovať sa k zásahom do životného prostredia pri výstavbe v okolí ich príbytkov je protiústavné. Vyzývame demokratické strany v parlamente, aby pridali podpisy svojich poslancov. Demokrati ako jediní aktívne bojovali proti schváleniu stavebného zákona protiprírodnej koalície a sme naďalej odhodlaní bojovať za práva občanov pri výstavbe. Preto okrem tohto podania máme pripravený aj celú legislatívu, ktorá dokáže napraviť súčasný chaos vo výstavbe a ktorý presadíme v prípade, že nám občania dajú dôveru vo voľbách,” vyhlásil Michal Kiča.

 

Predseda strany Demokrati Eduard Heger povedal, že strana má skúsený tím kvalitných odborníkov. “Pri strane Demokrati sa môžete spoľahnúť, že prinášame odborné riešenia a budeme naďalej bojovať za práva občanov,” uviedol Heger. Ten ďalej povedal, že stavebná legislatíva, ktorú schválili strany Sme rodina, Hlas, Smer, Republika a Oľano chráni záujmy developerov a oligarchov na úkor občanov a po voľbách deklaruje nápravu. “Robert Fico už dnes otvorene hovorí, že po voľbách plánuje zrušiť Úrad pre verejné obstarávanie a tieto zmeny v stavebnom zákone s tým súvisia. Ak Smer bude po voľbách vo vláde, zruší ÚVO a rozdelí zákazky svojim ľuďom a bude betónovať nezmyselné stavby. Nesmieme mu to dovoliť,” uviedol Heger.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies