NASA úspešne zapálila motor pre návrat na Mesiac

NETKY.SK • 3 September 2020, 17:58 • 2 min
NASA úspešne zapálila motor pre návrat na Mesiac

Nikam sa neletelo, napriek tomu išlo o dôležitý čiastkový krok americkej kozmonautiky. Tamojší vesmírny úrad NASA totiž v stredu 2. septembra v Utahu úspešne otestoval posilňovací motor centrálneho stupňa rakety Space Launch System (SLS), pričom počas skúšky došlo k pôsobivému ohnivému výbuchu.

slovakia

left justify in out

Udalosť bola súčasťou série testov vykonaných v rámci prípravy na mesačnú misiu NASA s názvom Artemis.

 

Jednalo sa o zhruba dvojminútový statický zážih motora na tuhé pohonné látky pre raketu SLS, konkrétne o skúšku motora FSB-1 (Flight Support Booster).

 

 

Podľa agentúry Reuters, ktorá zverejnila video z testu, budú dáta získané z onoho zážihu použité pri hodnotení nových materiálov a postupov ohľadom vývoja rakiet SLS, najmä ich urýchľovacích stupňov.

 

FSB-1 je jeden z dvoch bočných urýchľovacích stupňov centrálnej časti tejto rakety pre misiu Artemis, ktorá má nakoniec dostať astronautov znovu na Mesiac.

 

 

Za štyri roky na Mesiaci?
Firma Northrop Grumman, ktorá pre NASA veľký motor dodala, už skôr vykonala overovacie aj kvalifikačné zážihy nutné pre prvé misie.

 

Spolu s raketou SLS sa na budúci prvý let chystá aj kozmická loď Orion, ktorú potom SLS vynesie do vesmíru. Prvý štart je plánovaný na budúci rok, prvý Orion sa má pri ňom vydať na cestu okolo Mesiaca.

 

Ústredným cieľom je po rozsiahlej sérii príprav docieliť to, aby sa roku 2024 opäť dotkla ľudská noha lunárneho povrchu.

 

S pomocou SLS by Američania takisto chceli vybudovať stanicu Gateway na obežnej dráhe okolo Mesiaca. Je otázkou, či smelé plány nezbrzdí pandémia koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies