Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. máj. 2022Svetozár
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
04.10.2020 13:09 Sezónne jedlá
Farby na tanieri: Jesenné šaláty, ktoré potešia oko aj nasýtia a zahrejú
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
04.10.2020 13:09 Sezónne jedlá

Farby na tanieri: Jesenné šaláty, ktoré potešia oko aj nasýtia a zahrejú



V lete si doprajeme šaláty pravidelne no v chladnejších dňoch sa do zeleniny toľko nehrnieme. A to je škoda. Teplé šaláty sú na jeseň bezchybnou alternatívou ľahkého obeda či večere.


Teplý šalát z ružičkového kelu

Ingrediencie na 4 porcie:
400 g ružičkového kelu
2 lyžice masla
200 g tirolskej sušenej šunky, prípadne vo vegánskej verzii sa hodí osmažené tofu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice medu
balzamikový krém
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 


Pracovný postup:
Ružičkový kel očistíme a dáme variť do osolenej vody asi na 5 minút. Potom zlejeme a prepláchneme ľadovou vodou, aby si ružičkovému kelu zachovala krásne zelená farba.


Na panvici rozohrejeme maslo a na ňom opečieme nakrájanú tirolskú šunku (prípadne tofu) a na plátky nakrájaný cesnak.


Dáme stranou a vo výpeku rýchlo orestujeme ružičkový kel (môžeme ho predtým prekrájať na polovice).


Ku koncu opekania pridáme med, zľahka premiešame a nakoniec ku kapustičkám vsypeme orestovanú šunku (tofu) s cesnakom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Nakoniec môžeme pokvapkať ešte balzamikom.


Tip: Kel môžete pred podávaním ešte zmiešať so zemiakmi, ktoré ste predtým aj so šupkou nakrájali na osminky, pokvapkali olejom a piekli na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozpálenej rúre dozlatista.

 

 

Sýty fazuľový šalát

Ingrediencie na 4 porcie:
2 jarné cibuľky
5 väčších paradajok
1 červená paprika
400 g konzerva bielej fazule
400 g konzerva červenej fazule
100 g čiernych olív
čerstvé bylinky podľa chuti a dostupnosti
Na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica balzamikového krému
šťava z 1/2 citróna
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 

 

Pracovný postup:
Jarné cibuľky očistíme a nakrájame. Paradajky umyjeme a nakrájame na osminky. Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rezance.


Ingrediencie na zálievku premiešame v miske metličkou. Bylinky nasekáme najemno (môžeme použiť aj sušené).
Fazuľu zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Potom ju vložíme do hrnca, zalejeme trochou vody a prehrejeme. Nemala by sa variť. Zlejeme a preložíme do misy.


Pridáme k nej nakrájanú zeleninu, olivy a bylinky, rýchlo premiešame a naaranžujeme na taniere. Prelejeme zálievkou a ihneď podávame.


Tip: Nemusíte použiť konzervované strukoviny. Fazuľu, cícer alebo iné bôby môžete deň vopred namočiť do studenej vody, potom ju zliať a v novej vode strukoviny uvariť domäkka. Ďalší postup už je rovnaký.

 

Šalát s červenou repou, pomarančom a modrým syrom
Ingrediencie na 4 porcie:
2 menšie buľvy červenej repy
olivový olej
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
2 zrelé pomaranče
100 g rukoly
listy kučeravého šalátu
200 g syra s modrou plesňou
100 g vlašských orechov

 


Pracovný postup:
Červenú repu umyjeme, olúpeme a nakrájame na hrubšie plátky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, okoreníme, potrieme trochou olivového oleja a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.


Pomaranče vyfiletujeme, to znamená, že ich olúpeme a rozdelíme na dieliky nasledujúcim spôsobom: najprv odkrojíme horný a dolný "pól" pomaranča, potom olúpeme celú vrchnú šupku aj so spodnou bielou. Potom veľmi ostrým nožom oddeľujeme jednotlivé dieliky tak, že nožom kopírujeme bielu šupku medzi nimi. Vzniknú nám tak krásne oranžové filety.


Orechy nasekáme na väčšie kusy a na suchej panvici ich zľahka orestujeme. Šalát a rukolu umyjeme a osušíme.


Na taniere vyskladáme šalátové listy, na ne rozložíme upečenú repu, posypeme rukolou, pomarančom, rozdrobeným syrom a opraženými orechmi. Nakoniec zľahka pokvapkáme olivovým olejom a podávame.


Tip: Kto nemá rád syr s modrou plesňou, môže ho nahradiť napríklad balkánskym alebo kozím syrom.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Netky Barbora Lucivjanska

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok