Ako sa dostaneme na dovolenky? EasyJet ruší lety, zamestnanci Ryanairu chystajú veľký štrajk!

NETKY.SK • 20 Jún 2022, 11:01 • 2 min
Ako sa dostaneme na dovolenky? EasyJet ruší lety, zamestnanci Ryanairu chystajú veľký štrajk!

LONDÝN - Európske aerolínie a letiská prepustili počas pandémie ochorenia COVID-19 veľa ľudí a po uvoľnení reštrikcií sa nedokázali vyrovnať s nárastom dopytu po cestovaní. Teraz čelia vážnym problémom.

slovakia

left justify in out

Nízkonákladová letecká spoločnosť easyJet zruší v letnej sezóne viac letov, ako pôvodne plánovala, pre problémy s nedostatkom pozemného personálu a obmedzenie letov na londýnskom letisku Gatwick a na letisku v Amsterdame. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

 

img

 

Britský nízkonákladový dopravca teraz očakáva, že jeho kapacita bude v súčasnom štvrťroku do konca júna približne na úrovni 87 % kapacity z roku 2019 a v období júl - september 2022 na úrovni približne 90 %. Spoločnosť dodala, že rušenie bude mať vplyv na náklady.

 

Prečítajte si tiež: Kde vychádza najlacnejšia dovolenka pri mori? Chorvátsko zdraželo

 

Minulý mesiac pritom aerolínie easyJet uviedli, že v tomto štvrťroku očakávajú prevádzku na úrovni 90 % kapacity z roku 2019 a približne 97 % v ďalšom štvrťroku. Ale veľmi napätý pracovný trh z hľadiska posádok, spojený so zvýšenými bezpečnostnými kontrolami pre nových zamestnancov, ešte viac prehĺbil problémy s personálom. Generálny riaditeľ Johan Lundgren zároveň povedal, že je mu ľúto, ak letecká spoločnosť neposkytla zákazníkom služby, ktoré očakávali.

 

Dodal, že aj keď v uplynulých týždňoch boli aerolínie vďaka opatreniam, ktoré prijali, schopné ďalej prevádzkovať 1 700 letov denne, pretrvávajúce náročné prevádzkové prostredie má aj naďalej negatívny vplyv, ktorý viedol k rušeniu letov.

 

img

 

 

Letecká spoločnosť teraz redukuje lety, aby sa vyrovnala s obmedzeniami na letiskách a aby jej letový poriadok bol odolnejší a nemusela každý deň rušiť niektoré z letov, dodal Lundgren.

 

EasyJet v pondelok uviedol, že počet cestujúcich v apríli a máji bol sedemkrát vyšší ako v rovnakých mesiacoch minulého roka.

 

Londýnske letisko Gatwick, kde je easyJet najväčším prepravcom, v piatok oznámilo, že obmedzí lety pre pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily. Gatwick bude prevádzkovať maximálne 825 letov denne v júli a 850 denne v auguste. To je pokles oproti predpandemickému počtu približne 900 letov denne počas letných mesiacov.

 

Ryanair, Brussels Airlines a Lufthansa

 

Odborové zväzy, zastupujúce palubný personál írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, plánujú v júni sériu štrajkov vo viacerých európskych krajinách. Jedna z protestných akcií je naplánovaná aj počas summitu európskych lídrov v Bruseli.

 

Odbory zamestnancov Ryanairu uviedli, že plánujú štrajkovať v Belgicku a Portugalsku od 24. do 26. júna. Štrajk vo Francúzsku bude 25. a 26. júna a štrajk v Taliansku je naplánovaný na 25. júna. Najdlhšie budú štrajkovať v Španielsku, konkrétne v dňoch 24. až 26. júna a potom od 30. júna do 2. júla.

 

img

 

Belgické odbory ACV a BBTK uviedli, že boli nútené konať, pretože Ryanair nerešpektoval belgické pracovné právo pokrývajúce také otázky, ako je minimálna mzda alebo platy palubného personálu za určité práce vykonané pred a po odlete lietadla.

 

Okrem zamestnancov Ryanairu plánujú štrajkovať aj belgickí piloti a palubný personál spoločností Brussels Airlines a Lufthansa. Ich štrajk je ohlásený na 23. až 25. júna.

 

K téme: Zamestnanci Ryanairu budú štrajkovať. Pocítia to aj cestujúci

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies