Davis Cup: Gombos v dueli debutantov zdolal Thiema

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 16:48 • 2 min
Davis Cup: Gombos v dueli debutantov zdolal Thiema

BRATISLAVA - Slovenskí tenisoví reprezentanti vedú v bratislavskom zápase rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 družstiev mužov po úvodnej z dvoch piatkových dvojhier 1:0.

slovakia

left justify in out

Druhý singlista domácich Norbert Gombos si v súboji debutantov v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) poradil s favorizovaným lídrom hostí Dominicom Thiemom 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. Nastrieľal 16 es.

 

Dvadsaťtriročný galantský rodák Gombos, 164. vo svetovom rebríčku ATP, sa v bilancii zo vzájomných duelov s 20-ročným Thiemom (79. v počítačovom poradí) ujal vedenia 3:2. Premiérovo pritom bojovali na inom podklade ako antuke. 

 

"Moje pocity sú neskutočné. Nečakal som, že pred domácim publikom zahrám pri debute takto dobre. Nervozita ma nelimitovala. Hral som si môj tenis a sústredil som sa na vlastný servis. Vedel som, že súperovi príliš nesedí tento povrch. Keď som si pozeral jeho výsledky z predchádzajúcich zápasov, on všetko uhral na pomalších ´hardoch´ a antuke. Thiemovi nevyhovuje, keď niekto hrá proti nemu rýchlo. Je to jeden z mojich najcennejších úspechov," povedal Gombos pre RTVS. 

 

Zverenec Borisa Borgulu v rámci programu Národného tenisového centra Gombos predviedol nad očakávania kvalitný aj smelý výkon. Väčšinu stretnutia bol určujúcim hráčom, opieral sa o kvalitný servis a rezolútny forhend. Vzhľadom na vysoký počet efektívnych zakončení ho nezrazili nevynútené chyby, ktoré nevyhnutne prichádzali. Nováčik dobre zvládal krízové situácie, citeľne veril v možný úspech a potvrdil, že dôvera bola výsostne oprávnená. Najmladší člen Top 100 Thiem si v rezolútnych "prestrelkách" bez obojstranne prílišnej nápaditosti počínal o čosi striedmejšie a napospol istejšie. Celkovo však vyznel menej zanietene a cieľavedome. 

 

Na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC nasleduje stretnutie "situačnej" jednotky tímu SR Lukáša Lacka s dvojkou Rakúšanov Andreasom Haiderom-Maurerom. Martin Kližan ako renkingovo najvyššie postavený zo Slovákov nastúpi najskôr na víkendovú časť programu tohto tretieho vzájomného zápasu predmetných krajín. Zatiaľ si zvyká na iné časové pásmo aj povrch po tom, ako ešte v nedeľu hral finále antukového challengeru v kolumbijskej Baranquille a domov sa vrátil až v utorok večer. 

 

Gombos sa stal 20. slovenským tenistom, ktorý reprezentoval v Davis Cupe, a prvým debutantom od vlaňajšej februárovej ouvertúry Andrej Martina. Práve tohto hráča nahradil v definitívnej nominácii, keďže Bratislavčan minulý týždeň nehral v mexickej Guadalajare pre seknutie v krku a nebol v potrebnej pohode. 

 

Gombos hneď v úvodnom geme pri svojom podaní čelil brejkbalu, ale odstránil ho esom a v tejto psychologicky dôležitej situácii napokon išiel na 1:1. Neskôr presvedčivo držal krok a vyznieval uvoľnenejšie, viac hrozil na príjme. Potvrdilo sa to v deviatej hre, v ktorej sa od razantného returnu dostal až k zakončeniu a Thiem pod tlakom poslal bekhend vedľa. Vzápätí nezvládol forhendovú odpoveď na príjem a bol dolu 4:5. Slovák podával na zisk setu a nepustil Rakúšanovi ani fiftín. Setbal premenil forhendovým víťazným úderom - 6:4.

 

Vo štvrtej hre druhého dejstva sa Thiem na returne dostal z 0:40 na zhodu, nie však ďalej. Presadil sa až v šiestom geme, v ktorom pri Gombosovej zlej voľbe umiestnenia úderu ponúkol pekné bekhendové obhodenie popri čiare na náskok 40:15 a pridal priebojný forhendový príjem - 4:2. Rakúšan potom iste dokráčal k vyrovnaniu na 1:1 na sety. 

 

Slovák v otváracej hre tretej časti za nepríjemného stavu 30:30 napálil dve esá. Následne unikol na 40:0 a nekompromisným forhendovým krosom premenil hneď prvý brejkbal - 2:0 a neskôr 3:0 cez pomerne kritických 0:30. Gombos sa na 4:1 posunul cez manko 15:30 a v šiestom geme mal dva brejkbaly, Thiema však vtedy podržalo podanie. Rakúšan si na returne za stavu 2:4 vynútil z 15:40 ešte dve zhody, znova však nepridal nadstavbu. V deviatom geme Gombos odskočil na 40:0 a zužitkoval druhý setbal bodom priamo z podania - 6:4, 3:6, 6:3. 

 

Chlieb sa nadobro lámal v prvotnej fáze štvrtého dejstva. Gombos bojovne upravil na 1:1 v hre, v ktorej spáchal tri dvojchyby. Thiem pri brejkbale zbytočne zlyhal z forhendu. V piatej hre inkasoval Rakúšan brejk a napokon už nedokázal rozbehnutého súpera zastaviť. Nestačilo mu 30:0 na príjme v šiestej hre, ba dokonca ani dva brejkbaly za sebou v ôsmom geme: najprv v páde nasmeroval forhendovú krížnu kontru tesne mimo a potom v defenzívnej situácii pokazil bekhend. Keď Gombos zvýšil na 5:3, Thiem od zlosti rozbil raketu. Slovák bol pri podávaní na triumf neochvejný. Mečbal premenil bodom z podania a od radosti padol na kolená. 

 

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili nehrajúci kapitáni Miloslav Mečíř a Clemens Trimmel páry Lukáš Lacko, Michal Mertiňák - Gerald Melzer, Alexander Peya. V nedeľu od 13.00 h - ak nenastanú zmeny - budú najprv bojovať Lacko s Thiemom a následne Gombos s Haiderom-Maurerom. 

 

Rakúšania nedisponujú v Bratislave bývalým členom Top 10 hodnotenia dvojhry aj štvorhry Jürgenom Melzerom, ktorý sa zotavuje po problémoch s ramenom. 

 

Slováci 31. januára - 2. februára splnili v Bratislave úlohu jednoznačných favoritov proti Lotyšom v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davis Cupu (5:0). Priamo do 2. kola nasadeným Rakúšanom sa pokúšajú odplatiť prehru 2:3, ktorú inkasovali v marci 2010 v Bad Gleichenbergu. Spomenutý Jürgen Melzer vtedy získal dva singlové body (proti Kližanovi a Lackovi) a podieľal sa na deblovom po boku Juliana Knowleho. Nik z vtedajšej zostavy Rakúska teraz nehrá. SR v sezóne 2000 v 1. kole svetovej skupiny zvíťazila v Bratislave 3:2, hotovo bolo už po sobote zásluhou Karola Kučeru a Dominika Hrbatého, ktorí odohrali aj štvorhru. 

 

Víťaz duelu SR - Rakúsko bude 12. - 14. septembra bojovať o svetovú skupinu ročníka 2015, žreb sa uskutoční v utorok 8. apríla o 12.00 h SELČ v Londýne. Finalisti edície 2005 Slováci naposledy hrali v elitnej spoločnosti v sezóne 2006. SR figuruje na 24. mieste v renkingu krajín ITF, Rakúsku patrí 17. priečka. 

 

Davisov pohár 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov - rozhodujúce 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny - priebežne: 

 

SLOVENSKO - RAKÚSKO 1:0 po piatkovej I. dvojhre 
(4. - 6. apríla, Bratislava, tvrdý povrch DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC) 

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4 za 148 minút (32, 30, 33, 53) 

Zostávajúci program: 
Piatok - dvojhra: 

Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer / bilancia: 2:0 
Sobota - štvorhra (14.00 h): 
Lukáš Lacko, Michal Mertiňák - Gerald Melzer, Alexander Peya 
Nedeľa - dvojhry (postupne od 13.00 h): 
Lukáš Lacko - Dominic Thiem / bilancia: 0:1 
Norbert Gombos - Andreas Haider-Maurer / bilancia: 0:1 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies