Chcete dobre investovať? Skúste lego! Nie, nežartujeme

NETKY.SK • 14 December 2021, 09:58 • 2 min
Chcete dobre investovať? Skúste lego! Nie, nežartujeme

MOSKVA – Časopis Research in International Business and Finance publikoval štúdiu ruskej vysokej školy ekonomickej, ktorá ukázala, že LEGO súpravy zdražujú v priemere o 10-11% ročne. V dôsledku toho je ich tempo rastu vyššie ako pri akciách, zlate a dlhopisoch.

slovakia

left justify in out

Štúdiu vykonali ekonómovia Ruskej vysokej školy ekonomickej, ktorí poznamenali, že šperky, starožitnosti alebo umelecké predmety sa ako investície považujú za bežné veci. Zároveň si máloktorý investor všimne sekundárny trh LEGO, ktorý je obrovský a slabo preskúmaný. Podľa jednej z autoriek štúdie Viktorie Dobryninskej treba byť fanúšikom LEGA, aby sme pochopili zložitosť  trhu a vedeli, do ktorej sady investovať. Dopyt po sekundárnom LEGU je obzvlášť vysoký v Číne, Rusku a na Strednom východe.

 

img

 

Stavebnice z Dánska rapídne zdražujú, pretože ich počet je veľmi obmedzený. Ide predovšetkým o súpravy podľa kultových filmov, kníh či historických udalostí. Druhým faktorom je, že ponuky na sekundárnom trhu klesajú: niektorí kupujúci nie sú pripravení rozlúčiť sa so svojimi súpravami, zatiaľ čo iní nepredávajú staré stavebnice kvôli strateným dielom. Na druhej strane existujú fanúšikovia LEGA, ktorí sú ochotní zaplatiť oveľa viac, len aby získali vysnený nostalgický predmet.

 

img

 

Autori štúdie analyzovali ceny 2 322 LEGO súprav od roku 1987 do roku 2015 a zistili, že ceny na sekundárnom trhu sa po dvoch až troch rokoch od uvedenia súpravy menia v pluse aj mínuse. Rozdiel sa pohyboval od mínus 50% do plus 600% ročne.

 

Štúdia ukázala, že malé a veľmi veľké sady idú hore rýchlejšie ako stredné. Príčiny tohto javu sú jasné. Prvé často obsahujú jedinečné detaily alebo figúrky, zatiaľ čo tie druhé sa vydávajú menej často a viac priťahujú dospelé publikum.

 

img

 

Medzi lídrov rastu cien patria súpravy na počesť slávnych budov, filmov a populárnych sviatkov. Medzi najdrahšie napríklad patrili Taj Mahal a Hviezda smrti II.  Ale tu sa treba dobre orientovať v trendoch na trhu, aby vedeli investori rozpoznať investičný potenciál jednotlivých komodít.

 

Priemerný nárast cien o 10-11% ročne pri LEGU je rýchlejší ako pri akciách a dlhopisoch, zlate a víne. Zároveň sú ceny kompletov takmer nezávislé od situácie na burze, keďže mali tendenciu stúpať aj v krízovom roku 2008. Napriek tomu autori štúdie upozorňujú, že investície do LEGA potrebujú svoj čas na zhodnotenie, ktoré sa ukáže v horizonte troch rokov. 

 

Súvisiaci článok: Úchvatný nový vodný park Legoland sa otvorí už budúci mesiac

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies