Dátové centrá Microsoftu vo Fínsku budú vykurovať domácnosti a znížia emisie

NETKY.SK • 20 Marec 2022, 10:00 • 2 min
Dátové centrá Microsoftu vo Fínsku budú vykurovať domácnosti a znížia emisie

HELSINKI – Fínska spoločnosť Fortum vo štvrtok uviedla, že bude využívať odpadové teplo z dvoch nových dátových centier Microsoftu na vykurovanie domácností a firiem v hlavnom meste Helsinki a jeho okolí a zníži pritom a emisie oxidov uhlíka.

slovakia

left justify in out

Microsoft zároveň vo štvrtok oznámil plány na výstavbu dátových centier vo Fínsku, ktoré budú poháňané obnoviteľnou energiou. Ich umiestnenie bude zvolené tak, aby umožňovalo recykláciu tepla vznikajúceho pri chladení počítačových serverov. Diaľkové vykurovanie je vo Fínsku pomerne rozšírené, pumpuje horúcu vodu cez zaizolované podzemné potrubia a tradične využíva ako zdroje fosílne palivá.

 

 

Spoločnosť Fortum prevádzkuje systém podzemných potrubí v dĺžke 900 kilometrov a slúži 250 000 užívateľom v metropolitnej oblasti Helsínk. Po dokončení sa budú dátové centrá podieľať 40 % na dodávkach tepla do systému, uviedli obe firmy. Fortum odhadla investície do zachytávania tepla z dátových centier na 200 miliónov eur. A očakáva, že tým zníži produkciu oxidu uhličitého (CO2) o 400 000 ton ročne. Microsoft odmietol uviesť konkrétne čísla v súvislosti s dátovými centrami.

 

 

Odhadol však, že si spočiatku vyžiadajú približne 400 - 500 gigawatthodín (GWh) obnoviteľnej energie ročne, čo je podľa neho porovnateľné s inými miestnymi priemyselnými firmami, ako sú papierne alebo celulózka. Microsoft plánuje nakupovať elektrinu prostredníctvom jednej alebo viacerých dlhodobých zmlúv o nákupe energie (PPA), hoci zatiaľ nebol vybraný žiadny dodávateľ.

 

Možno vás zaujme: Sme ochotní poskytnúť vojenskú techniku, ak neohrozíme našu bezpečnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies